Onderzoek Rijksrecherche naar lekken FIOD
UTRECHT (ANP) – De Rijksrecherche doet onderzoek naar lekken bij opsporingsdienst FIOD-ECD. Het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht bevestigde woensdag berichtgeving hierover in De Telegraaf. Volgens het dagblad waren verdachten in enkele zaken vooraf op de hoogte van een op handen zijnde inval van de dienst.
Zo zou tijdens een vip-avond van de Miljonair Fair 2009 onder een aantal mensen al bekend zijn geweest dat vastgoedman Evert Kroon een inval en aanhouding kon verwachten. Kroon werd afgelopen voorjaar opgepakt op verdenking van fraude met facturen bij zowel de bouw als de verbouwing van privépanden.
Volgens het dagblad heeft de Rijksrecherche de bron van het lek herleid. Een tweetal ondernemers zou de informatie over de aanhouding van Kroon hebben gehoord van de geschorste advocaat Dion Bartels. Bartels zou bevriend zijn geweest met een teamleider van de FIOD.
Bartels stelt desgevraagd dat hij al eerder heeft verklaard dat hij reguliere contacten had met de FIOD, het functioneel parket van het OM, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Rijksrecherche. „Maar met mijn hand op mijn hart kan ik verklaren dat de aanhouding van Kroon voor mij een grote verrassing was”, aldus Bartels. „Ik wist van niets. Het was wel een feit van algemene bekendheid dat de Belastingdienst bezig was met een boekenonderzoek naar het kantoor van Kroon.”
De Rijksrecherche heeft de voormalig advocaat inmiddels gehoord in het onderzoek naar de lekken. „Ik heb daar hetzelfde verklaard als nu”, aldus Bartels.
Bartels profileerde zich als advocaat als belangenbehartiger van gedupeerde beleggers in fraudezaken rond onder meer Caribbean Comfort, Easy Life en Palm Invest. De advocaten Marcel van Gessel en Jeroen Soeteman van de verdachten in de laatste zaak laten weten de ontwikkelingen rond het onderzoek met grote belangstelling te volgen. Zij stelden eerder al in hoger beroep een volledig onderzoek te willen naar de rol van Bartels.
De FIOD liet zich bij de beslissing om de Palm Invest-verdachten te arresteren volgens de advocaten leiden door uitlatingen en een aangifte van Bartels. Er zou sprake zijn geweest van belangenverstrengeling. Een medewerker van de FIOD heeft begin dit jaar als getuige verklaard bevriend te zijn geweest met Bartels en hem wekelijks te hebben ontmoet.
De FIOD stelt niet te kunnen reageren op het onderzoek naar lekken.