Oproep aanpassing bouw-cao vindt geen gehoor
ZOETERMEER/UTRECHT (ANP) – Bouwend Nederland voelt er niets voor de cao-bepaling over loondoorbetaling bij „onwerkbaar weer” aan te passen. Ook de bouwbonden van FNV en CNV voelen er niet voor gehoor te geven aan de oproep van de Aannemersfederatie Nederland (AfN) de cao op dat punt aan te passen.
De AfN is bang dat middelgrote en kleine bedrijven in de problemen komen wanneer het weer een lange en strenge winter wordt. Zij zijn volgens de koepel van mkb-bedrijven in de bouw niet in staat zich voor het risico te verzekeren. Aanpassing van de cao is nodig om betaling van het vorstverlet uit de WW-fondsen mogelijk te maken, aldus de AfN.
Maar werkgeverskoepel Bouwend Nederland voelt daar niets voor. Een paar jaar geleden is de bouw juist afgestapt van collectieve regelingen omdat er geen draagvlak meer voor was, aldus J. Letteboer van Bouwend Nederland. Alle werkgevers in de bouw droegen aan het fonds bij, of ze nu wel of geen gebruik van de regeling maakten. „Daarvoor was geen steun meer”. Onwerkbaar weer valt onder het bedrijfsrisico, vindt Bouwend Nederland. Ondernemers kunnen dat risico zelf dragen of ervoor kiezen het af te laten dekken.
Vorig jaar konden bepaalde bouwbedrijven nog wel gebruik maken van de vorst-WW omdat er voor de winter van 2009/2010 geen mogelijkheid meer was geweest het risico af te dekken. „Dat heeft 38 miljoen euro gekost uit de WW-pot”, aldus Letteboer. Dat bedrag moeten alle bouwbedrijven samen ophoesten.
Inmiddels heeft het Zwitserse CelsiusPro in samenwerking met Bouwend Nederland, een speciale weerverletdekking ontwikkeld, die ook voor niet-leden beschikbaar is. Volgens Letteboer is die ook voor kleine bedrijven betaalbaar.
Ook de bouwbonden voelen niets voor aanpassing van de cao. Zij snappen de oproep van de Aannemersfederatie wel en kunnen er ook wel begrip voor opbrengen. Maar zowel de FNV- als de CNV-bond wijst erop dat de werkgevers van de oude regeling af wilden. Aan een wijziging nu hebben zij geen behoefte.