Bijbelse lessen voor „keiharde” managers
GARDEREN – Het is een populair onderwerp: hoe geef je als christen leiding? Op een themadag zoeken christelijke managers morgen naar antwoorden.
Protestantse managers zijn keihard, bleek vorig jaar uit een studie van Joop Moret en Tom van den Belt. Ze denken eerst aan de belangen van hun bedrijf, en daarna pas aan die van hun medewerkers.
Vrijdag komen zo’n 115 van die „keiharde” managers bij elkaar in Garderen, voor de jaarlijkse netwerkdag van christennetwerk|gmv. Tijdens die dag gaan de onderzoekers Moret en Van den Belt in op de uitkomsten van hun onderzoek. Niet om de managers eens flink de waarheid te zeggen, maar om na te denken hoe met deze uitkomsten om te gaan, zegt directeur Bert Moolhuizen van het netwerk. „Wij zijn er niet voor om mensen dingen in te wrijven. Onze insteek is: als deze uitkomsten zijn zoals ze zijn, wat zijn dan de oorzaken? En wat moeten we daarmee?”
Het doel is vooruitkijken, bevestigt ook onderzoeker Tom van den Belt. „Je kunt de dag zien als een startpunt voor nieuwe bezinning.”
Om die bezinning te voeden, vulde hij bestaande bedrijfsmodellen in met Bijbelse waarden. Die modellen wil hij morgen presenteren, zodat christelijke managers praktisch aan de slag kunnen. „Het gaat mij erom dat we de boodschap van de Bijbel over hoe je moet leven, toepassen op christelijk leiderschap. Dus zal, om een voorbeeld te noemen, barmhartigheid het vaak moeten winnen van rechtvaardigheid.”
Betekent dit dat een christelijke manager zijn personeel minder snel ontslaat? „Ja, dat kan het betekenen. Maar barmhartigheid is niet het enige kenmerk. Andere zijn betrouwbaarheid en gerechtigheid – dat wil zeggen: aandacht voor de zwakkeren in de organisatie.”
Voor zijn model maakte Van den Belt, behalve van de Bijbel, veel gebruik van de ”Regel van Benedictus”. Dat is een boek waarmee de zesde-eeuwse geestelijke Benedictus van Nursia een leidraad wilde bieden voor monniken. Van den Belt: „De rode draad is dat je Christus moet dienen door je leven, door wat je doet – dus ook in de bevelen die je geeft en hoe je met mensen omgaat. Ook een manager moet voor alle daden verantwoording afleggen.”
Van de implementatie van dit soort Bijbelse richtlijnen komt maar al te vaak niets terecht, merkt Van den Belt, die zelf in 2004 werd verkozen tot beste werkgever in de thuiszorg.
Hij is terughoudend met het noemen van managers die het wél goed doen. „Dan zou ik mezelf moeten noemen, maar dat mag niet, omdat je nederig moet zijn. Toch probeer ik het goed te doen, en gelukkig zie ik ook echt resultaat.”
Voor vrijdag was nóg een themadag over christen-zijn en leidinggeven gepland, door de RMU en Driestar Educatief. Die dag is uitgesteld omdat het aantal deelnemers tegenviel. Maar dat heeft niet te maken met dubbelloop vanwege de netwerkdag, zegt RMU-directeur Peter Schalk. „Daarvoor is de doelgroep te verschillend.”
Was het desondanks geen idee geweest om beide bijeenkomsten samen te voegen? Directeur Moolhuizen van christennetwerk|gmv: „We doen wel eens iets samen, maar onze jaarlijkse netwerkdag staat in een traditie van zeven jaar. Het geeft in elk geval wel aan dat dit de thema’s zijn die ons bezighouden.”