„Euro wordt in veel landen tweede valuta”
De euro zal „in betrekkelijk korte tijd” in talrijke landen buiten de eurozone -de twaalf lidstaten van de Europese Unie die de euro hanteren- een echte tweede valuta worden.
Dat voorspelt de Duitse minister van Financiën, Hans Eichel, in een vraaggesprek met het weekblad Der Spiegel. Volgens Eichel zal de euro vooral veel in Zwitserland en op de Balkan worden gebruikt, maar ook in het Verenigd Koninkrijk. Een aantal Britse bedrijven, waaronder Marks & Spencer, heeft aangekondigd dat zij naast het pond ook de euro als betaalmiddel zullen accepteren. Ook in Zwitserland hebben sommige winkeliers laten weten dat klanten met de Europese eenheidsmunt kunnen betalen.
„Als je rekening houdt met het enorme economische potentieel van de munt zal de euro vooral in talrijke Europese landen een tweede munt worden of zelfs de enige munt die echt wordt geaccepteerd, zoals op de Balkan”, meent Eichel.
In het interview met Der Spiegel suggereerde de minister ook het op termijn invoeren van een Europese belasting. „Ik kan me dit goed voorstellen. Als je in Brussel de verantwoordelijkheid voor uitgaven en inkomsten samenvoegt, versterk je het budgetbeheer.”
Eichel zei dat de lidstaten dan hun eigen heffingen aanzienlijk moeten beperken. „Want als we administratieve laag op administratieve laag en belastingen op belastingen gaan stapelen komt Europa niet vooruit.”
Het Nederlands-Belgische financiële concern Fortis slaagt er niet in zijn geldautomaten in België tijdig te laten overschakelen op de euro. Daarom zal een deel van de machines 1 januari nog Belgische franken verspreiden. Dit druist in tegen alle afspraken.
De machines die nieuwjaarsdag franken blijven uitgeven, zijn de zogenaamde ”selfbanking”-kantoren. Die zijn alleen toegankelijk voor Fortis-klanten. In België zijn ze populair, omdat de rijen er minder lang zijn en je beschut kunt wachten. De automaten die alle bankpasjes accepteren, ook van Nederlandse toeristen, zijn wel op tijd omgeschakeld.
Fortis is de grootste bank van België. De automaten hebben slechts één geldcassette, aldus een woordvoerder vrijdag. Automatische omschakeling van frank naar euro is daardoor niet mogelijk: geldtransporteurs moeten dit handmatig doen.
Flappentappen
„Wij hebben hiervoor gekozen om zeker te zijn dat onze klanten op deze dagen over contant geld kunnen beschikken”, aldus de woordvoerder. Hij wijst erop dat alle geldautomaten in België op oudejaarsdag vanaf het middaguur buiten dienst zijn. Uitzondering vormen de selfbanking-automaten van Fortis. Van de 1600 automaten van de Belgische marktleider zijn er 1000 selfbanking.
Alle 580 pinautomaten van Fortis in Nederland verstrekken vanaf 1 januari wel euro’s, volgens een woordvoerder van Fortis Nederland. De bank begint op 31 december de flappentappen te vullen met de gloednieuwe biljetten. Hierdoor zullen ze tijdelijk zijn uitgeschakeld. „Maar kort na middernacht, in het nieuwe jaar, schakelen alle automaten gewoon over op de euro”, verzekert de woordvoerder.