Avondmaal blijft Duitsland verdelen
De avondmaalsvieringen van de eerste oecumenische Kerkendag in Duitsland, die van 28 mei tot 1 juni plaatsheeft, worden steeds meer een twistappel tussen de verschillende kerken. De positieve verklaring van de raad van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) over deze vieringen heeft grote onvrede opgeroepen bij de Rooms-Katholieke Kerk in Duitsland.
Drie dagen nadat de raad van de EKD bepaald had dat rooms-katholieken tot de protestantse avondmaalsdiensten uitgenodigd mogen worden, herinnerde de Duitse rooms-katholieke bisschoppenconferentie aan de statuten van de Kerkendag. Daarin spreken de kerkelijke regels met het oog op eucharistie en avondmaal over het rekening houden met de „oecumenische gevoeligheid.” Zij spreken daarin respect uit voor het geloof en de theologische leerstellingen van andere kerken.
De Rooms-Katholieke Kerk verbiedt haar leden deelname aan protestantse avondmaalsvieringen en nodigt ook geen protestanten uit voor een eucharistieviering.
Een rooms-katholieke priester die tijdens de Kerkendag in Berlijn meewerkt aan een gezamenlijke viering van eucharistie en avondmaal met protestanten zal uit het ambt worden gezet, zo heeft kardinaal Georg Sterzinsky, aartsbisschop van Berlijn, al gedreigd. De kardinaal is bang voor „zware oecumenische averij” als de organisatoren hun plan doorzetten. Hij zal niet aarzelen strafmaatregelen te treffen tegen priesters die eraan meedoen, zo kondigde hij aan. „Een rooms-katholieke priester zal, als hij aan intercommunie meewerkt, geen priester meer zijn.”
De rooms-katholieke bisschoppen vrezen dat de strijd om het avondmaal alle andere thema’s van de meer dan 3000 activiteiten van de Kerkendag zal overvleugelen. De Raad van de EKD heeft inmiddels ook afstand genomen van de jongste encycliek van de paus over intercommunie, de gezamenlijke eucharistieviering met protestanten, die zij als een „belasting” voor de oecumenische Kerkendag beschouwt. Volgens de Rooms-Katholieke Kerk kan pas van intercommunie sprake zijn als volledige eenheid met de protestantse kerken is bereikt.
Tot nu toe organiseerden de Rooms-Katholieke Kerk en de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) hun periodieke landelijke manifestaties afzonderlijk. Bij de eerste oecumenische Kerkendag worden ruim 100.000 deelnemers verwacht.