Rapport Armoede in Nederland 2010 overhandigd
UTRECHT – De gerechtigheid van de overheid schiet nogal eens tekort, omdat zij bepaalde taken niet of niet voldoende uitvoert. Dat vindt ds. P. Verhoeff, preses van de synode van de Protestantse Kerk.
Hij was donderdag een van degenen die het rapport ”Armoede in Nederland 2010” kregen aangeboden. Ook mgr. De Korte, bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden en bisschop-referent voor kerk en samenleving, en drs. Herman Kaiser, burgemeester van Doetinchem en voorzitter van het Christelijk Sociaal Congres, ontvingen een exemplaar van het armoederapport. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in het Landelijk Dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Utrecht.
Het rapport doet verslag van het vijfde oecumenische onderzoek naar materiële hulpverlening door diaconieën, parochiële caritasinstellingen en andere kerkelijke organisaties in Nederland. Eerdere onderzoeken vonden plaats in 2002, 2005, 2006 en 2008. Uit het onderzoek komt naar voren dat bij diaconieën van de Protestantse Kerk het aantal aanvragen voor individuele financiële hulp de laatste twee jaar meer dan verdubbeld is. In de Rooms-Katholieke Kerk steeg het aantal aanvragen in die periode met 20 procent.
Ds. Verhoeff benadrukte in zijn reactie op het rapport dat gerechtigheid oefenen een taak van de overheid is. „Waar mensen vallen, daar dienen zij opgevangen te worden. Het net dat daarvoor nodig is, dient te worden opgehouden door de overheid. Pas wanneer die zorg tekortschiet, wanneer het recht niet functioneert of wanneer er meer nodig is dan recht doen, komt de kerk in beeld. Dan steekt de kerk de handen uit de mouwen en trekt, indien nodig en mogelijk, de portemonnee.”
De synodepreses stelde dat het rapport laat zien dat barmhartigheid van de kerken meer dan nodig is, omdat er anders echt mensen verkommeren. Kerken betrachten die barmhartigheid omdat „gerechtigheid nogal eens tekortschiet en omdat de overheid bepaalde taken niet of onvoldoende uitoefent.”
De kerk zou geen knip voor de neus waard zijn als zij geen vangnet zou bieden, zei hij, maar „wij zouden evenmin een knip voor de neus waard zijn als wij de overheid niet onophoudelijk eraan herinneren dat gerechtigheid haar taak is. Barmhartigheid is de hulp door de kerk die onder protest gedaan wordt.” In het gesprek met de overheid zal hij het rapport dan ook zeker naar voren brengen, zei hij.
Ook de rooms-katholieke bisschop De Korte zei dat het bij hulp aan de armen om gerechtigheid gaat. Hij trok een lijn van het Oude Testament via het Nieuwe Testament naar de huidige tijd. „De Heere roept ons op tot overvloedige gerechtigheid.”