Bush: Osama bin Laden zal ons niet ontglippen
De Amerikaanse president George Bush heeft vrijdag gezegd dat de Saudische terrorist Osama bin Laden niet zal ontsnappen. Ook zei hij dat Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan zullen blijven zolang als dat nodig is om het land te zuiveren van al-Qaida-strijders en om de politieke stabiliteit te verzekeren.
„De wereld moet weten dat deze regering tegenover gevaar niet met de ogen zal knipperen en niet zal versagen wanneer het eropaan komt de taken die wij ons gesteld hebben te volbrengen”, zei Bush, die op zijn ranch in Texas een persconferentie gaf in gezelschap van de Amerikaanse commandant generaal Tommy Franks.
De Amerikaanse strijdkrachten hebben momenteel zeventig Taliban- en al-Qaida-strijders in handen. Het Pentagon treft voorbereidingen om hen te verplaatsen naar de marinebasis Guantánamo Bay op Cuba. Er zijn vraagtekens over de eerlijkheid en openheid van eventuele processen voor militaire tribunalen, maar Bush zei dat „ons systeem eerlijker zal zijn dan het systeem van Bin Laden of de Taliban.” In Amerikaanse kranten is uitgelekt dat de tribunalen volgens de voorgestelde procedures de doodstraf kunnen opleggen als de leden van de tribunalen daar unaniem toe besluiten.
Bush zei te hopen dat 2002 een jaar van vrede zal zijn, maar ook te beseffen dat Bin Laden en zijn trawanten Amerika opnieuw willen treffen.
Opnieuw heeft een lid van de overgangsregering in Afghanistan gezegd dat Bin Laden uit het grottenstelsel van Tora Bora is ontsnapt naar Pakistan. Deze keer was het minister van Defensie Mohammad Fahim, die het zei tegen de Japanse televisieomroep Fuji. Fahim zei niet hoe hij aan die informatie kwam. Eerder hebben interim-premier Hamid Karzai en anderen ontkend dat Bin Laden naar Pakistan is ontkomen. Ook de Pakistaanse president, Pervez Musharraf, is er „redelijk zeker” van dat Bin Laden zich niet in zijn land ophoudt. Volgens Musharraf is de kans groot dat Bin Laden dood is.
Bombardementen
De Verenigde Staten hebben van de Afghaanse interim-regering geen verzoek gekregen om de bombardementen te stoppen. Dit heeft een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul vrijdag gezegd. Volgens de woordvoerder is er geen verzoek ingediend via de diplomatieke kanalen. Ook zouden de Afghaanse autoriteiten niet op een andere manier contact hebben gezocht met Washington om over de bombardementen te praten.
De Brit Richard Reid, die een in zijn schoenen verstopt explosief poeder wilde ontsteken tijdens een vliegreis van Parijs naar Miami, mag niet op borgtocht vrij. Dat heeft een federale rechter vrijdag in Boston bepaald. De 28-jarige Reid deed zijn poging tot aanslag op 22 december in een vliegtuig van American Airlines. Hij werd overmeesterd en na een noodlanding in Boston aan justitie overgedragen. Later bleek volgens Franse onderzoekers dat de explosieve kracht van Reids bom onvoldoende zou zijn geweest om een gevaar voor het toestel te zijn. De openbaar aanklager in Boston meent evenwel dat de explosieven een gat in de vliegtuigromp hadden kunnen veroorzaken.
Vooralsnog wordt Reid alleen beschuldigd van het hinderen van het personeel van de luchtvaartmaatschappij, maar de aanklagers werken aan zwaardere aanklachten. Franse onderzoekers hebben gezegd dat de verdachte de explosieven in Amsterdam heeft gekocht en die op eigen houtje als bom in zijn schoenen heeft gestopt. Een verband met andere extremisten is nog niet gevonden.