Kerk & religie

CMF-artsencongres: goede en slechte kameleon

De apostel Paulus vat in 1 Korinthe 9:22 zijn evangeliebediening samen: „Ik ben de zwakken geworden als een zwakke, opdat ik de zwakken winnen zou; allen ben ik alles geworden, opdat ik immers enigen behouden zou.” Dit gedeelte wordt soms geassocieerd met het grote aanpassingsvermogen van christenen. Zijn zij als kameleons die onder wisselende omstandigheden van kleur veranderen?

Caroline van den Berg
2 November 2010 12:32Gewijzigd op 14 November 2020 12:21
Caroline van den Berg.
Caroline van den Berg.

Die vraag stelt Andrew Fergusson tijdens de conferentie voor junior doctors die de Christian Medical Fellowship-afdeling (CMF) van het Verenigd Koninkrijk jaarlijks organiseert. Fergusson is hoofd communicatie van CMF Engeland.

Een kameleon is een uniek dier, stelde Fergusson. Het bezit het vermogen snel van kleur te kunnen veranderen. Volgens de spreker kan een christen inderdaad worden vergeleken met een kameleon. Hij schetst hij het beeld van een goede en een slechte kameleon. De zogenaamde slechte kameleon is een christen zonder consistentie. Hij duikt weg om te kunnen overleven of is juist op zoek naar populariteit. De goede kameleon heeft echter de redding van de ander op het oog en past zich enkel aan om zijn medemens te kunnen winnen voor het geloof. Deze christen is toegewijd en bereid zijn of haar leven te geven voor de goede zaak.

De boodschap, gericht aan ongeveer honderd jonge dokters uit Engeland, Schotland en Ierland, is radicaal en confronterend. Er waren vier Nederlandse CMF-leden aanwezig.

Aan de hand van de bekering en de missie van Paulus wordt een voorbeeld geschetst voor het leven van een christen in de huidige tijd. Paulus kwam tijdens zijn reizen met allerlei verschillende mensen en culturen in aanraking. Op uiteenlopende wijzen probeerde hij hen te bereiken met het evangelie. Zijn doel bleef echter steeds hetzelfde: de verkondiging van Jezus Christus.

Lezingen en workshops gaan dieper op het thema in. De ervaringen uit de dagelijkse praktijk zijn herkenbaar. Onderwerpen als stress en tijdgebrek onder jonge artsen komen aan de orde. Ook in Engeland is er voor arts-assistenten een hoge werkdruk, ondanks het feit dat dit land zich strikt wil houden aan het recente Europese arbeidstijdenbesluit van een maximaal 48-urige werkweek.

Verder komt op deze conferentie de ethische problematiek waarmee christenen kunnen worstelen aan de orde. Hoewel er tussen de westerse landen veel overeenkomsten zijn, worden ook de verschillen in wetgeving en praktijk benoemd. Nederland wordt meerdere malen genoemd als voorloper op het gebied van euthanasiewetgeving; juist in het buitenland wordt je hier als Nederlander mee geconfronteerd.

Een van de sprekers geeft echter aan dat het ook een voordeel kan zijn dat er in ons land weinig taboe is op dit gebied en dat cijfers openlijk gerapporteerd worden. Dit zou juist mogelijkheden kunnen bieden openlijk uit te komen voor een andere zienswijze op het einde van het leven en hierover in gesprek te gaan met de ander.

Caroline van den Berg is zesdejaars student geneeskunde in Utrecht. Dit artikel is een impressie van de CMF Junior Doctors’ Conference Engeland die van 29 tot 31 oktober in Leicester is gehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer