Gezondheid

Nanodeeltjes in voeding

De Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) gaat onderzoek doen naar de mogelijke gezondheidseffecten van nanodeeltjes in voeding, zo meldde de organisatie deze week op haar website.

29 October 2010 19:31Gewijzigd op 14 November 2020 12:19
Nanodeeltjes zitten inmiddels verwerkt in vele tientallen producten, waaronder diverse voedingsmiddelen. Foto David Hawxhurst, project on emerging nanotechnologies
Nanodeeltjes zitten inmiddels verwerkt in vele tientallen producten, waaronder diverse voedingsmiddelen. Foto David Hawxhurst, project on emerging nanotechnologies

In levensmiddelen waaraan silica (E551) is toegevoegd, heeft tot 33 procent van dit silica zulke kleine afmetingen dat er sprake is van nanodeeltjes, zo blijkt uit onderzoek. Over mogelijke gezondheidseffecten van inname van dergelijke deeltjes is nog nauwelijks iets bekend. Silica (E551), ook kiezel­zuur of silicium­dioxide genoemd, wordt gewonnen uit zand. Als antiklontermiddel wordt het fijn verdeeld aan vele droge producten toegevoegd, zoals instantmaaltijden, -soepen, sausmixen en koffiemelkpoeder.

Het is nog onduidelijk of nanosilicadeeltjes oplossen in de mond of de maag of als intacte nanodeeltjes worden opgenomen door het lichaam. Als dat laatste het geval is, is het gewenst na te gaan of deze nanosilicadeeltjes andere effecten hebben dan grotere silicadeeltjes. Het VWA-onderzoek richt zich op dit aspect.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer