Wetenschap & techniek

Energieboom blijft het hele jaar groen

Van windmolens en zonnepanelen als leverancier van schone energie kijkt niemand meer op. Binnen afzienbare tijd moet daar een categorie bijkomen. De energieboom. Nauwelijks van echt te onderscheiden.

Janneke van Reenen
20 October 2010 08:31Gewijzigd op 14 November 2020 12:12
Een energieboom zet zonlicht, wind en warmte om in elektriciteit. Foto Solar Botanic
Een energieboom zet zonlicht, wind en warmte om in elektriciteit. Foto Solar Botanic

Het lijkt een eik, een beuk, een klimopwand of een bodembedekker, maar dat is het niet. Onder de huid treffen we geen pure natuur, maar pure technologie aan. De bladeren van de bomen zetten licht, warmte en wind om in elektriciteit.

Nepbomen. Het blijft een ongemakkelijk idee. Blijft staan dat de producten die het bedrijf Solar Botanic wil gaan ontwikkelen, stukken aangenamer ogen dan de windmolens en zonnepanelen die vandaag de dag onze leefomgeving ontsieren. Een erfafscheiding met klimop mag dan nep zijn, maar is daarmee niet meteen lelijk. Kunstklimop, vegetatiedaken met vetplantjes en andere groenblijvende beplantingen hebben zelfs de voorkeur. Een eik die in januari vol in het blad zit, dat oogt pas vreemd.

Solar Botanic is het Engelse bedrijf van de Groningse uitvinder Alex van der Beek. Sinds 2002 werkt hij aan de ontwikkeling van nanobladeren. Die zorgen op moleculair niveau voor de energieproductie.

De ene kant van het nanoblad absorbeert overdag een groot deel van het zonlichtspectrum en dat veel efficiënter dan een doorsneezonnecel. De andere kant is juist toegespitst op het absorberen van de infrarode straling in avond en nacht. Een element in de bladsteel wint stroom uit beweging, veroorzaakt door de wind die de bladeren doet ritselen. Ook op sombere dagen weten ze met diffuus licht raad.

Van der Beek is niet de enige die brood ziet in flexibele, flinterdunne elektromagnetische cellen. Deze gekleurde zonnecellen staan onverminderd in de belangstelling. Wetenschappers gaan te rade bij de natuur en proberen het mechanisme van –uiterst efficiënt– bladgroen na te bootsen.

Solar Botanic ziet de bomen als een mooie manier om het verbruik van een woning flink omlaag te brengen of zelfs energieneutraal te maken. Met erfafscheidingen en een vegetatiedak kan een huis –in combinatie met goede isolatie en zuinige apparatuur– onafhankelijk van netstroom worden. De volgende stap is een rij energiebomen langs een snelweg, dijk of geluidswal. De opgewekte stroom is direct beschikbaar. Bijvoorbeeld voor straatverlichting, of om elektrische auto’s op te laden.

En wie weet, verschijnt er zo maar ineens ergens een energiebos. Dan moet de prijs nog wel wat omlaag. Een boom die jaarlijks 7000 kWh oplevert (twee keer het verbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden), heeft nu een richtprijs van 13.000 euro, meldt Frank Middelkoop van de Nederlandse vestiging van Solar Botanic.

De eerste prototypes moeten in 2011 gereed zijn, in 2012 gevolgd door serieuze productie. Nu nog afwachten wat het eerst verrijst. Een beukenbos bij Breukelen of een palmeiland bij Dubai.

www.solarbotanic.eu

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer