Synode GG hoopt op nieuw gesprek met GGinN
UTRECHT – De synode van de Gereformeerde Gemeenten hoopt dat het gesprek met vertegenwoordigers van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland een vervolg krijgt.
Zo bleek donderdagavond bij de behandeling van het rapport ”Kerkelijke eenheid en verscheidenheid”. De twee kerkverbanden spraken in maart 2009 voor het laatst met elkaar. De synode betreurt het dat er ondanks de gesprekken in het kerkelijk blad van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland ”De Wachter Sions” soms kritische artikelen over de Gereformeerde Gemeenten verschijnen.
De synode sprak de hoop uit dat de Gereformeerde Gemeenten in Nederland in reactie op het erkennen van „ernstige kerkrechtelijke fouten” door de Gereformeerde Gemeenten zelf ook erkennen fouten te hebben gemaakt in de aanloop naar 1953.
Ds. J. J. van Eckeveld, synodepreses en voorzitter van de commissie die de gesprekken voert, noemde de ontmoetingen met vertegenwoordigers van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) „best open.” Hij wees op de verschillen en overeenkomsten die er tussen de Gereformeerde Gemeenten en de Hersteld Hervormde Kerk zijn.
Het gesprek met de Oud Gereformeerde Gemeenten en de Christelijke Gereformeerde Kerk wordt voorgezet.
Steeds vaker gaan jongeren uit de Gereformeerde Gemeenten theologie studeren in Apeldoorn aan de Theologische Universiteit en aan het Hersteld Hervormd Seminarie, constateerde ds. W. Visscher (Amersfoort). Hij vroeg de synode daar aandacht voor te hebben. Ds. D. de Wit (Rijssen-West) stemde daar mee in en riep kerkenraden op deze jongeren actief te benaderen om te voorkomen dat ze de Gereformeerde Gemeenten verlaten.
Media
Donderdagmiddag besprak de synode het rapport van de commissie moderne media. Ouderling N. J. Teerds (Hendrik-Ido-Ambacht), lid van de commissie, wees op „heftigheid” van de problematiek. „Het gaat niet meer alleen over internet, maar ook over ondermeer mobieltjes. Dat vraagt om voortdurende voorlichting en gewetensvorming.”
De commissie komt onder ambtsdragers en ouders „verlegenheid” met het onderwerp tegen. Ouderling B. Agteresch (Capelle aan de IJssel) vroeg om actueel materiaal voor kerkenraden over hoe om te gaan met de sociale netwerksites als hyves en mobieltjes met open internet.
Ouderling Teerds onderstreepte het belang daarvan. „Het is onvoorstelbaar hoeveel jongeren uit onze kerken actief zijn op hyves en facebook.” Teerds meldde dat de commissie binnenkort met een nieuw stuk met praktische handreikingen komt.
Ds. W. Visscher (Amersfoort) vroeg aandacht voor het probleem dat jongeren soms het filter van Kliksafe weten te omzeilen. Teerds: „Laat ouders meekijken en controleren waar kinderen op interent gezeten hebben.”
Ds. P. Mulder (Krimpen aan de IJssel) merkte op dat de Gereformeerde Gemeenten in het verleden te kritisch zijn geweest richting RDNet en zijn opvolger Kliksafe. „We hadden toen RDnet en Kliksafe nadrukkelijker moeten steunen.”
Ds. G. Clements (Gouda) constateerde dat zeker veertig procent van de jongeren open internet gebruikt. „Daar moeten wij bij doopgesprekken en huisbezoeken aandacht voor vragen.
Ouderling H. A. Soetendaal (Lunteren) onderstreepte zo nodig vermanend op te treden bij het gebruik van open internet. „Net zoals dat in het verleden rond het bezit van televisie gebeurde.”
De synode sprak uit dat de commissie moderne media haar werk moet voortzetten gezien de snelle ontwikkelingen op het terrein.
Onderwijs
Ouderling J. H. Mauritz (Kamerik) benadrukte bij de behandeling van het rapport van de commissie onderwijs het belang van inhoudelijke contacten tussen de plaatselijk basisscholen en kerkenraden. „Daar liggen goede mogelijkheden om invloed uit te oefenen. Lang niet elke kerkenraad heeft een of meer broeders die het vaste aanspreekpunt zijn voor het onderwijs.”
Ook ouders moeten zelf leerkrachten en schooldirecties aanspreken als zij zich zorgen maken over ontwikkelingen binnen de school, stelden verschillende afgevaardigden. Ouderling F. J. Wiersma (Ridderkerk) benadrukte dat dit zeker voor het voortgezet onderwijs belangrijk is.
Ds. De Wit opperde om de Cursus Godsdienstonderwijs van de Gereformeerde Gemeenten de dogmatiekcursussen zoals die vroeger voor beginnende leerkrachten werden verzorgd, opnieuw vorm te geven.
De synode sprak donderdag ook over het rapport van het deputaatschap diaconale en maatschappelijke zorg. Synodeleden vroegen aandacht voor het behoud van de identiteit bij een aantal (zorg)instellingen en wezen op het belang dat leden van de Gereformeerde Gemeenten gebruik maken van de instellingen waar het kerkverband mee verbonden is.
De synode sprak verder over de emerituskas, een aanpassing van de structuur van verschillende deputaatschappen, een rapport van de commissie huwelijk en het deputaatschap kerkelijk grootboek, dat geld voor de bouw van kerken en pastorieën uitleent.
Tweede voorzitter ds. P. Mulder opende donderdagmorgen de vergaderdag met een overdenking over Psalm 78.
De synode vergadert 26 en indien nodig 27 januari verder. Dan bespreken de afgevaardigden rapporten van de door synode ingestelde commissies en de financiën.