NGK doen mee aan verklaring tegen homogerelateerd geweld
HOUTEN – De Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) doen mee aan het opstellen van een kerkelijke verklaring tegen homogerelateerd geweld.
HOUTEN – De Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) doen mee aan het opstellen van een kerkelijke verklaring tegen homogerelateerd geweld.
Dat heeft de Landelijke Vergadering van de NGK zaterdag in Houten besloten.
In mei kreeg het bestuur van de LV het verzoek steun te verlenen aan de totstandkoming van zo’n verklaring. Het verzoek kwam van COC Nederland en de stichting Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit (LKP). De bedoeling is dat de verklaring op 6 mei 2011 –internationale dag tegen homofobie– naar buiten wordt gebracht.
De LV besloot met 33 stemmen voor, 5 stemmen tegen en 3 onthoudingen mee te doen aan het opstellen van de verklaring. Het voorstel tot deelname werd aangevuld door een amendement, ingediend door ds. C. T. de Groot uit Zeewolde. Dit amendement bepaalt dat de uiteindelijke ondertekening van de verklaring er alleen kan komen nadat er in de Landelijke Vergadering ruggespraak over de tekst heeft plaatsgevonden.
Ds. G. Nederveen uit Alkmaar gaf aan tegenstander te zijn van de ondertekening van de verklaring. Volgens de predikant is het op grond van 2 Korinthe 6:14 onmogelijk met een organisatie als het COC samen te werken.
Afgevaardigde A. F. M Schippers uit Heemstede wilde weten hoever de NGK mee kunnen gaan met organisaties als het COC bij de totstandkoming van de tekst en of het moderamen daarbij randvoorwaarden of grenzen hanteert om zodoende niet voor onaangename verrassingen te komen staan.
Voorzitter A. P. de Boer benadrukte dat het initiatief weliswaar is uitgegaan van het COC en de LKP, maar dat het uiteindelijk gaat om een kerkelijke verklaring. Als het moderamen van de NGK besluit de verklaring te ondertekenen, dan wil dat niet zeggen dat de kerk alle standpunten van het COC deelt, aldus De Boer. „We geven alleen een signaal af dat de kerken geweld tegen homo’s afkeuren.”
De Boer toonde begrip voor de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), die besloten niet aan de verklaring mee te werken.
De Boer gaf aan dat de uiteindelijke tekst van de verklaring nog niet is geformuleerd. Eerst moet duidelijk worden wat er onder „geweld” tegen homo’s wordt verstaan. Zou bijvoorbeeld blijken dat het afwijzen door sommige christelijke kerken van een homoseksuele levenspraktijk hieronder valt, dan zouden de NGK alsnog kunnen afhaken.
Ook ds. J. M. Mudde uit Haarlem hield een pleidooi voor deelname aan de verklaring. Volgens hem moeten de NGK niet bij voorbaat afhaken, omdat de kerken „toch al zo’n homovijandig imago hebben.” Participeren in de voorbereiding van de verklaring levert voor de kerk ook mogelijkheden op invloed uit te oefenen.
De Landelijke Vergadering besloot zaterdag verder unaniem om deel te nemen aan de nationale synode 2010, die in december plaatsvindt in Dordrecht.
De Landelijke Vergadering koos A. P. de Boer opnieuw tot voorzitter. De voormalige EO-directeur was ook voorzitter van de vorige LV, in 2007.
Als tweede voorzitter van het moderamen kozen de afgevaardigden S. R. S. Datema (Bennekom). Eerste scriba werd ds. K. Muller (Aalsmeer), tweede scriba ouderling K. H. Mollema (Katwijk).
Ds. D. A. Westerkamp, predikant van de Nederlands gereformeerde kerk te Houten, opende de Landelijke Vergadering (generale synode) zaterdagmorgen met een bidstond. Hij sprak naar aanleiding van Prediker 9:13-18, met name over het veertiende vers, waarin het gaat over een arme, wijze man die de stad verlost.
Ds. Westerkamp merkte op dat de kerk voor moderne media nauwelijks belangrijk is, omdat zij de rol van de kerk gemarginaliseerd zien in de moderne samenleving. „Echter, gelet op de komst van het Koninkrijk Gods speelt de kerk een belangrijke rol. De gekruiste Christus vormt het hart van het christelijk geloof, maar deze wijsheid staat haaks op de wereldse wijsheid die in termen van politieke macht denkt. Ook Christus werd als „arme, wijze man” door de leiders buiten de stad verbannen, maar uiteindelijk zal blijken dat juist Hij de stad zou verlossen.”