Verklaring: Actie van EU nodig tegen vervolging
BRUSSEL – De Europese Unie moet werk maken van de strijd tegen de vervolging van christenen in de wereld. Er zouden geen handelsakkoorden meer gesloten mogen worden met landen waar christenen niet vrij zijn om hun geloof te belijden en ernaar te leven.
Dat staat in een dinsdag gepubliceerde verklaring, waarmee leden van het Europees Parlement de komende weken de boer op gaan. Om een officiële verklaring van het Europees Parlement te krijgen zijn 380 handtekeningen nodig.
Daarmee zouden de Europese Commissie en de regeringen van de lidstaten onder druk gezet kunnen worden om actiever te worden op dit gebied. Dinsdag werd tijdens een seminar over ”Geloofsvervolging van christenen”, belegd door twee fracties, besloten die steun te zoeken.
De beoogde clausule in de verklaring lijkt op de zogeheten mensenrechtenclausule, die de Europese Unie in het verleden vaak opnam in handelsverdragen met landen elders in de wereld. Een dergelijke handelsrelatie kwam dan niet tot stand wanneer het niet goed zat met de naleving van de mensenrechten.
Het seminar van dinsdag was belegd door de Italiaanse christendemocraat Mario Mauro en de conservatieve Poolse afgevaardigde Konrad Szymanski. De Parlementsleden Esther de Lange (CDA), die zich sterk maakt voor Aramese christenen in Irak, en Peter van Dalen (ChristenUnie), die in dezelfde fractie zit als Szymanski, steunden het seminar. Van Dalen is actief ten gunste van vervolgde christenen in India. Beide probleemgebieden voor christenen kwamen dinsdag op het seminar aan de orde.
Pikant was dat de bijeenkomst in het Parlement werd gehouden op dezelfde dag dat de 27 regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie ook in Brussel hun tweejaarlijkse top hielden met leiders van ongeveer twintig landen in Azië. Op die top van 46 regeringsleiders kwam het probleem van de godsdienstvrijheid niet aan de orde. Maar uit de documenten die dinsdag op het seminar werden gepresenteerd, bleek dat christenvervolging vooral voorkomt in landen in het Midden-Oosten, Azië en het noordoostelijke deel van Afrika.
Wereldwijd worden zeker 100 miljoen christenen vervolgd om hun geloof of zijn niet vrij om hun geloof te belijden en te beleven. In rapporten van de van oorsprong Nederlandse organisatie Open Doors en van de Europese rooms-katholieke bisschoppenconferentie Comece wordt gesteld dat beweringen dat het aantal wel eens dubbel zo groot zou kunnen zijn, op drijfzand berusten. Op gezag van Open Doors houden ook de Europese bisschoppen in hun dinsdag gepresenteerde ”Memorandum inzake religieuze vrijheid” het aantal op ongeveer 100 miljoen.