Suijker geeft elk boek een luchtige draai
In korte tijd is Teunie Suijker uitgegroeid tot een populair auteur die stevig doorschrijft. Desondanks vond ze het een verrassing dat ze werd gevraagd voor een actieboek. „Ik heb nooit gedacht: wanneer ben ik aan de beurt? Ik schrijf nog maar sinds 2003.”
Ze zegt het niet met zoveel woorden, maar een plankje aan de muur van haar woonkamer in Krimpen aan den IJssel laat zien dat ze best een beetje trots is. Naast een beeldje van Ot en Sien prijkt het pas verschenen ”Heart 4 you”. Teunie Suijker-Geneugelijk (42) schreef dit jaar in het kader van de Christelijke Kinderboekenmaand het actieboek voor de tienplussers. Nog een ander boek siert het plankje: ”De droomwens”, het tweede deel over manege De Driesprong, ook net uit.
Al snel komt Suijkers knipselmap op tafel: een dikke, groene multo vol inspiratie. „Dit is nummer drie”, zegt ze. „Ik knip vaak stukjes uit kranten, dingen die me aanspreken.” Veel van haar boekthema’s zijn dan ook ontleend aan de werkelijkheid. Het hondje dat in ”Fleur en Luuk en de oppashond” is opgesloten in een auto, bijvoorbeeld. „Dat heeft zich hier op de parkeerplaats afgespeeld.”
De serie over manege De Driesprong is verrassend genoeg niet gebaseerd op paardenliefde van haarzelf. „Ik had niets met paarden. Een paar jaar geleden kwam de uitgever op huisbezoek –zo noem ik dat– en die vroeg om een meidenboek. M’n nichtje zei toen: „Tante Teunie, ga eens mee naar de manege.” Ik zag die meiden, dat getut met paarden en poetsdozen. Wat is dit leuk, dacht ik! Via Marktplaats heb ik een paar jaargangen Penny’s gekocht om me goed in te leven.”
Toen Suijker, moeder van vier kinderen, het boekenmaandthema van dit jaar –”Kijk es, verbeelding in christelijke kinderboeken”– hoorde, pakte ze haar map en begon te bladeren. Ze stuitte op drie artikelen over graffiti en op een interview met een voormalig drugsverslaafde die nu jongeren waarschuwt. „Al bladerend komt dat bij elkaar. Graffiti betekent meteen ook spanning. En die wil ik graag in mijn boeken hebben.”
Het actieboek begint met een passage waarin een „donkere gestalte” in het maanlicht wegloopt bij een huis en snel nog „iets” op de grond gooit. „Ik wil dat de kinderen meteen door het verhaal gepakt worden.”
Elders in de map vond Suijker een gedichtje van een 11-jarig meisje uit Kampen. „Ik/ Ik ben afgewezen./ Niemand houdt van mij” begint het. „Ik geloof dat het uit het Nederlands Dagblad komt. Toen ik het las heb ik de redactie gebeld: waarom schrijft dit meisje zo’n gedicht? Het grappige: er was niets aan de hand met haar. Ik dacht: dan maak ik er m’n eigen verhaal van. Dat meisje vond het prima.” En dus duikt het gedicht integraal op in ”Heart 4 you”, op de Hyves van Femke.
U heeft zich flink uitgeleefd op het thema verbeelding…
„In ”Heart 4 you” heb ik onder andere de beelden voor geloof, hoop en liefde gebruikt. Die spreken me heel erg aan. Het hart van ”liefde” zit al in het thema voor de projectweek dat de meester bedenkt: heart 4 you, hart voor anderen. De school had ik al de naam ”Het anker” gegeven. Zo kwam ik vanzelf op geloof, hoop en liefde uit. Als de kinderen alleen dit beeld vasthouden, ben ik tevreden.”
Het boek is een mix van veel onderwerpen: graffiti, drugsverslaving, groepjesvorming en uitsluiting op school. Denkt u soms niet: laat ik nu eens één thema gedetailleerd uitwerken?
„Het is niet zo dat ik bewust veel dingen in mijn boeken wil stoppen.”
”Heart 4 you” doet een beetje aan boeken van Hans Mijnders denken.
„Ja, ook in materiaal van de Werkgroep Christelijke Kinderboeken werd de vergelijking met hem gemaakt. Ik vind dat ik mezelf ben, ik schrijf doorgaans heel andere boeken dan ”Heart 4 you”.”
Gaat u verder in deze stijl: een verhaal over een groepje vrienden op school?
„Ik zou graag met het clubje kinderen uit ”Heart 4 you” verder willen. Ik heb wat met mijn personages, vergeet ze niet zomaar. Wie weet. Nu ben ik met het derde deel van manege De Driesprong bezig en daar maak ik bewust geen schoolboek van.”
Mirja zoekt in ”De droomwens” haar vader op die niet meer bij haar thuis woont, in ”Heart 4 you” spelen veel problemen. Langzamerhand komen er zwaardere thema’s in uw boeken.
„Het is niet alleen lang leve de lol, zoals ze hier in Krimpen zeggen. M’n dochter Laura zegt dat ik in een volgend boek verder moet gaan met Mirja’s vader. Ik weet het nog niet. Ik wil elk boek ook een luchtige draai geven, het moet ook gezellig zijn.”
Dus geen probleemboek van uw hand?
„Ik begon met spannende boeken. Als ik zie wat ik nu schrijf, denk ik dat ik me wel in die richting ontwikkel. Het is misschien eerder aan de orde dan ik nu denk, daar verras ik mezelf mee.”
Heart 4 you, Teunie Suijker; uitg. Den Hertog, Houten, 2010; ISBN 978 90 331 2319 1; 94 blz.; € 3,95.