Buitenland

Miliband claimt nieuw generatie optimisten

MANCHESTER (ANP/AFP) – De nieuwe Britse oppositieleider, Ed Miliband, heeft zich dinsdag in zijn eerste rede als partijleider van Labour aangediend als voorman van een nieuwe generatie. De mensen van Labour zijn volgens hem nu de optimisten die Groot-Brittannië zullen veranderen. De 40-jarige Miliband kreeg zaterdag de leiding van de partij na verkiezingen in de gelederen waarbij hij zijn broer David (45) op het nippertje versloeg.

29 September 2010 08:42Gewijzigd op 14 November 2020 11:56
Foto EPA
Foto EPA

Miliband zei op het partijcongres in Manchester dat hij „het oude denken begraaft en de partij naar een andere tijd zal leiden”. Volgens Miliband heeft Labour het verlies van 5 miljoen kiezers tussen 1997 en 2010 te danken aan dit oude denken. En: „We moeten veranderen. Deze week beginnen we aan de reis terug naar de macht.”

Miliband zei dat de partij veel heeft bereikt, maar ook pijnlijke waarheden onder ogen moet zien. Zo was volgens Miliband de oorlog in Irak volkomen verkeerd. Labour-premier Tony Blair plaatste het land pal achter de Amerikaanse politiek in het Midden-Oosten en steunde de aanval op Irak. Miliband is van mening dat het buitenlandbeleid van Labour gericht moet zijn op waarden, niet alleen op bondgenootschappen.

Zijn broer David ,die voor de oorlog stemde, leek niet gelukkig met die opmerking. David heeft nog steeds geweigerd aan te geven voor de deadline van woensdag of hij in het topteam van zijn broer plaatsneemt. Waarnemers van de BBC verwachten dat hij een stapje terug doet.

Miliband werd onder luid applaus verwelkomd toen hij arriveerde met zijn zwangere partner Justine Thornton. Hij hield een persoonlijk verhaal aan het begin van zijn speech door zijn opvoeding aan te halen en zijn broer David te eren. Hij zei dat de ervaring van zijn ouders die de nazi’s zijn ontvlucht, zijn waarden en normen heeft gevormd.

In de toespraak van een uur beloofde Miliband een verantwoordelijke oppositieleider te zijn en niet tegen elke voorgestelde bezuiniging in te gaan. Maar hij verwierp de „miserabele, pessimistische kijk” van de Conservatieve premier David Cameron op wat er kan worden bereikt. Groot-Brittannië moet volgens hem „een slechte situatie niet erger maken door bezuinigingen op zo’n hoog tempo door te voeren dat het herstel gevaar loopt.”

Miliband verwierp kritiek dat hij zijn leiderschap aan vakbonden te danken heeft. Om bezorgdheid weg te nemen stelde hij dat vakbonden belangrijk zijn, maar dat hij niets heeft met „golven van onverantwoordelijke stakingen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer