Kerk & religie

Ned. Geref. Kerken overwegen steun aan vraag COC

HOUTEN – De Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) zullen onder voorbehoud meewerken aan een „brede kerkelijke verklaring tegen homogerelateerd geweld” die op 17 mei 2011 wordt gepubliceerd.

Kerkredactie
24 September 2010 11:11Gewijzigd op 14 November 2020 11:53
Foto RD
Foto RD

Dat blijkt uit de stukken voor de komende Landelijke Vergadering (generale synode), die op 9 oktober in Houten begint. In mei kreeg het moderamen van de LV het verzoek steun te verlenen aan de totstandkoming van zo’n verklaring, schrijft het in een (aanvullend) rapport (zie ngk.nl). Het verzoek kwam van COC Nederland en de stichting Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit (LKP). De bedoeling is dat de verklaring op 17 mei 2011 –internationale dag tegen homofobie– naar buiten wordt gebracht.

Het LV-bestuur heeft LKP/COC laten weten onder voorwaarden bereid te zijn de verklaring te ondertekenen. Zo heeft het moderamen moeite met enkele passages in de conceptverklaring. Verder zal de LV haar goedkeuring moeten verlenen.

Vertegenwoordigers van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) hebben inmiddels aangegeven niet aan de verklaring mee te werken. Voor hen „bleek de betrokkenheid van het COC een onoverkomelijke barrière om mee te doen”, aldus het rapport. „Daarnaast had men bezwaren tegen bepaalde passages in de conceptverklaring.”

Het LV-bestuur merkt op de bezwaren tegen het COC „veelszins” te begrijpen, „maar dat hoeft, vinden wij, geen blokkade te zijn tegen een vorm van samenwerking rond een onderwerp waarover tussen het COC en de kerken wel overeenstemming bestaat, namelijk het afwijzen van geweld tegen homo’s.”

De NGK zullen, als de LV akkoord gaat, meedoen aan de nationale synode 2010, blijkt uit het rapport van de commissie voor contact en samenspreking met andere kerken (CCS). Deze stelt de LV ook voor om „in overleg met CGK en GKV” de mogelijkheid onder ogen te zien om als drie kerken een associatie aan te gaan met de Raad van Kerken.

De CCS spreekt er verder haar teleurstelling over uit dat de Christelijke Gereformeerde Kerken nog altijd zo veel „barrières” ervaren als het gaat om (nauwer) contact met de NGK. Anders ligt dat ten aanzien van de GKV, waaruit de NGK in de jaren zestig ontstonden. De commissie stelt de LV onder meer voor om te besluiten gemeenten binnen de NGK die nog geen contacten onderhouden met een naburige gereformeerde kerk vrijgemaakt „op te roepen om actief wegen naar eenheid te zoeken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer