Binnenland

Begrotingstekort 2011 lijkt mee te vallen

DEN HAAG (ANP) – Het begrotingstekort in 2011 lijkt wat mee te vallen en daalt naar 3,9 procent. Dat blijkt uit de cijfers van de Macro Economische Verkenningen (MEV) die op Prinsjesdag bekend worden, maar waarop RTL Nieuws woensdag de hand wist te leggen.

15 September 2010 20:21Gewijzigd op 14 November 2020 11:47
Foto ANP
Foto ANP

In de verkenningen doen de rekenmeesters van het kabinet voorspellingen over de toestand van de Nederlandse economie en overheidsfinanciën voor de komende jaren. De groei van de economie is minder dan eerder werd gedacht. Het Centraal Planbureau (CPB) ging eerder nog uit van een groei van 1,75 procent in 2011, maar heeft dat bijgesteld naar 1,5 procent. Wel verwacht het planbureau dat de inflatie in 2011 verder daalt naar 1,5 procent en dat de werkloosheid daalt tot 425.000 mensen. Eerder werd nog rekening gehouden met 465.000 werkzoekenden. Ingewijden bevestigen de cijfers.

Door maatregelen als een hogere accijns op een pakje sigaretten, bezuinigingen op de personeelskosten bij de overheid, snijden in het budget voor inburgering en subsidies voor bedrijven en een lagere kinderopvangtoeslag heeft het demissionaire kabinet al 3,2 miljard euro aan bezuinigingen ingeboekt voor 2011. Eerder werd verwacht dat het overheidstekort daardoor volgend jaar iets boven de 4 procent zou uitkomen.

Het demissionaire kabinet nam maatregelen na een motie van Tweede Kamerlid Wouter Koolmees (D66). Koolmees toonde zich woensdag tevreden over het nieuws dat het begrotingstekort komend jaar enigszins meevalt. „Maar het gaat in 2011 nog steeds om een tekort van 23 miljard. Dat is 1500 euro per Nederlander. Structurele hervormingen van onze economie zoals het verhogen van de AOW-leeftijd blijven daarom nodig. Anders betalen onze kinderen straks de rekening.”

RTL heeft ook het belastingplan al dat op Prinsjesdag openbaar wordt. Daarin staat dat het Koninklijk Huis belasting moet gaan betalen bij schenkingen, omdat de successiewet wordt aangepast. Alleen schenkingen van de koningin aan haar troonopvolger zijn in de nieuwe regeling nog vrijgesteld. De andere leden van het Koninklijk Huis gaan, net als de andere Nederlanders, belasting betalen als ze iets krijgen of erven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer