‘Banken wentelen kosten Basel III deels af’
AMSTERDAM – De invoering van de aangescherpte spelregels voor banken, het zogeheten Basel III-pakket, brengt hogere kosten met zich mee en deze zullen deels afgewenteld worden op consumenten.
Dat blijkt uit het woensdag verschenen kwartaalbericht van De Nederlandsche Bank (DNB).
Eerder deze week meldde DNB-president Wellink nog dat de nieuwe kapitaalregels voor banken die zondag in het Zwitserse Basel werden afgesproken, nauwelijks merkbaar zullen zijn voor de consument. Wellink schreef als voorzitter van het Basel Comité zelf mee aan de regels die banken verplichten grotere buffers aan te houden.
In zijn kwartaalbericht stelt DNB echter te verwachten dat banken, om uitholling van de winst tegen te gaan, zullen proberen hun rentemarges te vergroten door de rente op deposito’s te verlagen en de rente op kredieten te verhogen.
Voor de langere termijn overheersen echter de voordelen, stelt DNB. De invoering van de aangescherpte standaarden bij banken zorgt volgens de centrale bank voor een stabielere economische groei en verkleint de kans op een systeemcrisis.
„Al met al valt te verwachten dat de kosten van het bankwezen permanent wat hoger zijn dan in het verleden, maar minder hoog dan tijdens de transitiefase”, aldus DNB.
DNB stelde woensdag tevens te voorzien dat de winstgroei van banken zich in de komende periode zwakker zal ontwikkelen. De winsten van Nederlandse banken groeien slechts matig en komen mogelijk pas in 2012 weer uit op een historisch normaal niveau, zo voorspelt DNB.
De winstgevendheid van Nederlandse banken, ook wel rentabiliteit genoemd, zakte vorig jaar door de financiële crisis en de recessie door de nulgrens. Sinds het begin van het jaar is er sprake van een bescheiden herstel, maar dat zal volgens DNB niet voldoende zijn om op korte termijn weer op het normale niveau terug te komen.
De rentabiliteit van een bank komt normaal gesproken uit op ongeveer 0,6 procent van het totale vermogen. Op basis van het eigen rekenmodel verwacht DNB ook over 2010 een negatieve rentabiliteit van de Nederlandse banken.
In 2011 komt de rentabiliteit van de banken naar verwachting uit op 0,15 procent. In 2012 herstelt de winstgevendheid tot circa 0,65 procent, aldus de centrale bank.