Zeewolde en het kerkelijk recht
De particuliere synode (PS) van het oosten van de Christelijke Gereformeerde Kerken heeft donderdag in Utrecht een commissie benoemd om de kwestie Zeewolde te onderzoeken. Op 4 februari moet gerapporteerd worden en volgt in principe een besluit.
De extra belegde particuliere synode heeft indirect te maken met het kort geding dat ds. H. R. H. A. de Boer, christelijk gereformeerd predikant te Zeewolde, heeft aangespannen tegen de classis Amersfoort. Hij eist opheffing van de classismaatregel dat hij in en buiten Zeewolde geen ambtelijk werk meer mag verrichten en dus ook niet meer mag preken. De predikant stapte naar de burgerlijke rechter omdat hij vragen heeft bij de kerkelijke rechtsgang. De classis deed een beroep op de PS en volgt daarmee de kerkelijke rechtsgang.
De president van de arrondissementsrechtbank in Zwolle wilde op 17 december geen datum voor een uitspraak vaststellen. De classis had aangevoerd dat het kerkelijk recht correct en -indien nodig- snel zijn loop heeft. Dat bestreed ds. De Boer. De classis voerde aan dat de PS -op haar verzoek- een keer extra bij elkaar geroepen was. „En dat gebeurt al op 27 december; ongewoon snel, zeker gezien de tijd van het jaar en de extreme drukte van predikanten rond die tijd”, betoogde de classisadvocaat. De rechter prikte in overleg 4 januari, ’s morgens om halftien. Hij zei namelijk benieuwd te zijn naar wat de PS, de meerdere vergadering boven de classis, te zeggen zou hebben.
Preken
De classis heeft de predikant van Zeewolde op 17 oktober ontheven van alle ambtelijke dienst in en buiten Zeewolde. Tegelijkertijd nam de classis de verantwoordelijkheid van de kerkenraad in Zeewolde over. Volgens de classis bleek eerder dit jaar dat de kerkenraad niet bij machte was goed geestelijk leiding te geven aan de gemeente. De predikant meldde zich ziek. Daarom nam de classis geen besluit over zijn positie. Hij mag echter tijdelijk geen ambtelijk werk verrichten.
De kern van de klacht van het kort geding van ds. De Boer is dat het kerkelijk recht tekortschiet, de classis haar werk niet goed deed en de PS de zaak nog niet oppakte. Hij wil -via het kort geding- dat de burgerlijke rechter dat alles nu corrigeert. De kerkorde zou volgens hem geen spoedprocedure kennen om snel zaken te regelen. Maar de rechter wilde weten op welke wijze en hoe snel het kerkelijk recht zijn loop krijgt, alvorens te beslissen. De PS heeft op zichzelf niet direct met het kort geding tussen classis en predikant te maken.
PS
De PS koos donderdag in Utrecht als preses ds. J. Westerink, als scriba ds. D. Quant en als assessor ds. A. Wagenaar. De commissie die moet rapporteren, heeft als samenroeper ds. H. Korving en als scriba ds. Quant. De commissie kreeg donderdag een aantal opdrachten. Zij moet de ontvankelijkheid beoordelen van de binnengekomen brieven, in totaal rond de 300 bladzijden. Verder moet een samenvatting gemaakt worden van de ontvankelijke brieven. Daarbij moet de commissie tegelijk duidelijk maken waartegen men appelleert. Vervolgens moet aangegeven worden op grond waarvan men appelleert en wat appellanten precies van de PS vragen.
Verder sprak de PS uit dat de commissie, waar nodig, hoor en wederhoor moet toepassen. Ook moet zij de stukken beoordelen naar het in de Christelijke Gereformeerde Kerken geldende kerkrecht.
Een kort verslag van de vergadering van de PS kan nu via de classis Amersfoort naar de rechter in Zwolle. Daar vroeg deze om, zodat hij op 4 januari tot een beter inzicht kan komen om in het kort geding te beslissen.