Buitenland

Verzet tegen Duits besluit over kernenergie

BERLIJN – Het besluit van de Duitse regering om kerncentrales gemiddeld twaalf jaar langer open te houden dan gepland, heeft bij de oppositie en milieugroeperingen felle kritiek opgeroepen. Tegenstanders van nucleaire energie hebben grote demonstraties aangekondigd. De eerste betoging is op zaterdag 18 september in Berlijn.

Buitenlandredactie
7 September 2010 09:40Gewijzigd op 14 November 2020 11:41
Foto EPA
Foto EPA

Bondskanselier Angela Merkel besloot zondagavond na urenlang overleg met kopstukken van haar coalitie van christendemocraten en liberalen dat de zeventien kerncentrales in Duitsland tot 2037 kernenergie blijven produceren. De vorige regering van de sociaaldemocraat Gerhard Schröder had besloten alle kerncentrales uiterlijk rond 2020 te sluiten.

Volgens Merkel kan Duitsland voorlopig nog geen afstand doen van de kerncentrales omdat de opbrengsten van duurzame energie nog onvoldoende zijn. Ze benadrukte dat haar regering een verantwoord energiebeleid zal voeren. In geen enkel land zal de stroom zo efficiënt en milieuvriendelijk worden opgewekt als in Duitsland, aldus Merkel.

Milieuorganisaties en de oppositie waren echter niet onder de indruk van de woorden van Merkel. Natuurbeschermingsorganisatie NABU verweet de regeringscoalitie maandag dat zij het gebruik van duurzame energie afremt en een groeiende nucleaire afvalberg veroorzaakt. „Bondskanselier Merkel buigt voor de atoomlobby en haalt een streep door de afschaffing van de kernenergie zonder zich om wetenschappelijke inzichten of de mening van de bevolking te bekommeren”, zei NABU-voorzitter Olaf Tschimpke. Tegenstanders hebben aangekondigd op 18 september het regeringscentrum in Berlijn te omsingelen.

Ook in buurland Oostenrijk is kritisch gereageerd op het besluit de Duitse kerncentrales langer open te houden. „Het is duidelijk dat kernenergie geen antwoord op de verandering van het klimaat is en geen duurzame vorm van energie is om de uitstoot van CO2 te verminderen”, zei minister Nikolaus Berlakovich van Milieu tegen het Oostenrijkse persbureau APA.

Ook in andere landen is kernenergie een twistpunt. De Nederlandse regering heeft de productie in de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele tot en met 2034 veiliggesteld. De politieke partijen zijn verdeeld over de bouw van nieuwe centrales.

Volgens het Öko-Institut in Freiburg kan het besluit OM de kerncentrales langer draaiende te houden de energiebedrijven RWE, E.ON, EnBW en Vattenfall veel geld opleveren. Het instituut dat onderzoek op het gebied van duurzame energie doet, stelt dat bedrijven 127 miljard euro tegemoet kunnen zien aan extra inkomsten.

De koersen van aandelen RWE en E.ON stegen gisteren met zo’n 3 procent, veel meer dan de gemiddelde stijging van de aandelenkoersen in Duitsland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer