Obama wil belastingvoordeel voor bedrijven
WASHINGTON/CLEVELAND (ANP/RTR) – Het Amerikaanse bedrijfsleven krijgt in de komende twee jaar een belastingvoordeel van 200 miljard dollar (ruim 156 miljard euro). Dat staat in een voorstel dat president Barack Obama woensdag zal presenteren tijdens een toespraak in de stad Cleveland.
Obama hoopt dat de maatregel leidt tot meer werkgelegenheid en investeringen, waardoor de economie kan herstellen. Volgens een regeringswoordvoerder zullen circa 1,5 miljoen ondernemingen profiteren van het plan van Obama.
Het is zeer de vraag of het plan snel kan worden gerealiseerd, zoals het staatshoofd wil. Instemming van het Congres is noodzakelijk en de oppositionele Republikeinen zijn niet genegen Obama te helpen in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen op 2 november. Obama staat onder zware druk. Zijn Democratische partij stevent af op een fiks verlies aan zetels.
Maandag maakte Obama al bekend dat hij overweegt te stoppen met belastingvrijstellingen voor olie- en gasbedrijven om zo een bijdrage te leveren aan het plan om 50 miljard (35 miljard euro) te pompen in nieuwe wegen, sporen en vliegtuigen. De president onthulde zijn plan tijdens een toespraak in Wisconsin ter gelegenheid van Labor Day. Zijn opmerking dat de VS „geen sterke economie kan hebben zonder een sterke middenklasse” werd met gejuich ontvangen door een gehoor van vakbondsleden.
Obama haalde hard uit naar zijn politieke tegenstanders in de hoofdstad Washington. Die zouden minachtend over hem praten, alsof hij „een hond” was. „Als ik zou zeggen dat de lucht blauw was, dan zouden zij dat ontkennen”, aldus de president. „Als ik zou zeggen dat vissen in zee leven, dan zouden ze dat ontkennen.”
Tijdens de bijeenkomst in Wisconsin haalde Obama ook zijn succesvolle campagneslogan van de presidentsverkiezingen in 2008 weer van stal. „Persoonlijk denk ik dat ‘Yes We Can’ meer inspirerend is dan ‘No We Can’t”, aldus Obama met een sneer naar zijn rivalen.
Die reageerden zoals verwacht uiterst negatief op de plannen van de president. „We hebben geen stimuleringsplannen van de overheid nodig”, zei John Boehner, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. „Wat we nodig hebben is een einde aan de uit de hand gelopen geldsmijterij van de Democraten en een einde aan hun belastingverhogingen.”