Martin kookt koude soep
Nog even en dan hebben we weer het oude ritme te pakken: elke week een kookcolumn. De afgelopen weken was het natuurlijk behelpen. En dat in een periode waarin je ruimschoots de tijd hebt om uitgebreid te tafelen. Maar u begrijpt dat er in een dunne krant minder past dan in een dikke. Die dunne krant heeft natuurlijk alles te maken met de tijd van het jaar: komkommertijd, weinig nieuws, weinig handel, maar veel komkommers.
De komkommer wordt in Nederland vooral rauw als salade gegeten en daarom ook wel als groente beschouwd. Maar in feite is de komkommer een vrucht en behoort deze tot dezelfde familie als de meloen. Komkommers bevatten vooral water. Goed voor de lijn dus, tenzij je van water dik wordt.
Behalve rauw kan komkommer ook gestoofd worden gegeten, gevuld met gehakt om in de oven gaar te braden, of als garnering worden gebruikt. Een Grieks recept met komkommer is tzatziki: geraspte komkommer wordt vermengd met dikke Griekse yoghurt, knoflook en zout. Met de komkommer ben je dus niet zomaar uitgevarieerd. Hij (of is het zij?) wordt ook wel gebruikt voor gezichtsmaskers. Ik heb geen idee hoe dat voelt, maar er zijn mensen die hun vermoeide gelaat voorzien van een komkommergewaad. Dat werkt verkoelend en ontspannend. Daar kun je niets op tegen hebben, denk ik dan. Misschien ga ik het eens proberen. Mijn vakantie is nog maar net begonnen; tijd voor zo’n ontspannende komkommersessie! En mocht ik straks te lang in de zon hebben gelegen (ik hoop dat ik dat risico loop), dan geen aftersun, maar koel ik mijn vuurrode velletje met deze groene rakker. Zonde? Welnee, daarna maak ik er soep van. Een lekker cool voorafje of tussendoortje. Kun je je weinig voorstellen bij deze koude komkommersoep? Doe je ogen dicht en denk aan een malse zalmmoot met een pittig, fris yoghurtsausje. Heb je ’m? Aan de slag dan!
Ingrediënten (4 personen)
2 komkommers
2 teentjes knoflook
0,3 l volle yoghurt
0,2 l vloeibare slagroom
zout en peper
verse dille
1 citroen
200 g gerookte zalm
Bereiding
Schil de komkommers, snijd deze in stukken en blend (met blender of staafmixer) ze met de uitgeperste tenen knoflook en de yoghurt tot een gladde massa. Roer de room erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper en een paar druppels citroensap. Roer een handje verse, geknipte dille door de soep en zet deze minimaal 2 uur in de koelkast. Vlak voor het opdienen roer je de soep nog eens door. Bestrooi de soep met zalmsnippers en geknipte verse dille.
Reageren aan scribent? martin@refdag.nl