VS en N-Korea gaan praten in Peking
De Amerikanen en Noord-Koreanen beginnen volgende week in Peking onderhandelingen over Noord-Korea’s kernwapenprogramma. Deze doorbraak was mogelijk doordat de Chinezen mee aan de onderhandelingstafel zitten en zich niet beperken tot de rol van gastheer.
Sinds Noord-Korea vorig jaar toegaf aan een kernwapenprogramma te werken, drong de regering in Pyongyang aan op bilaterale besprekingen met Washington. Noord-Korea erkende dat er sprake was van een schending van de afspraken die in 1994 werden gemaakt met de VS en met Europa, maar beschuldigde de Amerikanen ervan hun deel van die afspraken niet te zijn nagekomen.
Om de kwestie te regelen waren er daarom bilaterale besprekingen nodig tussen Pyongyang en Washington, maar de Amerikanen weigerden dit tot teleurstelling van bondgenoten als Zuid-Korea en Japan, die aandrongen op een diplomatieke oplossing. Washington vreesde echter dat Noord-Korea in bilaterale besprekingen de VS en de bondgenoten uit elkaar zou proberen te spelen. Daarom drong men aan op besprekingen via de VN-Veiligheidsraad, omdat het hier om een internationale crisis ging.
Volgens Washington heeft het Amerikaans-Britse succes in Irak de Noord-Koreanen tot andere gedachten gebracht. Verder hebben de Amerikanen Noord-Korea’s belangrijkste bondgenoot China duidelijk gemaakt dat Peking een actievere rol diende te spelen. Besprekingen van Amerika’s minister van Buitenlandse Zaken in Peking en verdere onderhandelingen tussen China en Noord-Korea hebben er nu toe geleid dat de Chinezen volgende week als derde partij aan de besprekingen meedoen.
„Dit biedt Noord-Korea de mogelijkheid te stellen dat er „eigenlijk” toch sprake is van bilaterale besprekingen met de VS en de Amerikanen kunnen dit drietal beschouwen als het internationale forum dat zij van begin af aan bepleit hebben”, aldus politiek analist Steve Burrow van het Cato researchinstituut in Washington. De Amerikaanse delegatie wordt volgende week aangevoerd door plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken James Kelly, die binnen zijn ministerie verantwoordelijk is voor Azië. De Amerikanen zullen Zuid-Korea en Japan uitgebreid op de hoogte houden van het verloop van de besprekingen. De kwestie staat hoog op de agenda van de Zuid-Koreaanse president Roh Moo Hyun, die volgende maand voor een kennismakingsbezoek naar Washington komt.