Schuld, liefde en vergeving
Waarvoor zat Will Hatfield in de gevangenis? Welke rol speelt zijn grote liefde, Karin, daarbij? Hoe blijft Will staande als hij na twaalf jaar in Dogwood terugkomt, waar de inwoners hem haten om wat er is gebeurd? En vooral: waaróm keert hij eigenlijk terug in een gemeenschap die hem zo vijandig gezind is dat het hem het leven dreigt te zullen kosten?
Dat zijn de intrigerende vragen aan het begin van ”Luchtbellen”, het spannende romandebuut van de Amerikaan Chris Fabry, die al tal van kinder- en jeugdboeken op zijn naam heeft staan.
De antwoorden blijken minder voorspelbaar dan je van dit genre verhalen gewend bent. De ontknoping lijkt bijna bizar, maar een happy end kan minder origineel en verrassend zijn dan in ”Luchtbellen” het geval is! Het boek is bovendien vanwege de wisselende perspectieven creatief gecomponeerd. Fabry werkt de thema’s schuld, liefde en vergeving op een positief christelijke en indrukwekkende manier uit. De stijl is typisch Amerikaans: „Ik heb tegen ze gezegd dat de liefde alles overwint, maar mijn moeder gelooft niet dat liefde de hypotheek én de afschrijvingen van onze creditcard kan overwinnen.” Daar moet je van houden. Evenals van het wildwestkarakter van de laatste hoofdstukken.
”Luchtbellen” verscheen in de Thaleiareeks, die volgens de website van uitgeverij Kok literaire pretenties heeft. Dat lijkt mij wat te hoog gegrepen, maar met de typering „toegankelijke romans van talentvolle auteurs” zegt de site als het om ”Luchtbellen” gaat niet te veel.
”Luchtbellen”, Chris Fabry, vert. Marian Muusse; uitg. Kok, Kampen, 2009; ISBN 978 90 435 1591 7; 350 blz.; € 19,95.