Kamer wil herhaling MSD-ontslagen voorkomen
DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid van de Tweede Kamer wil maatregelen om te voorkomen dat meer buitenlandse bedrijven werk en kennis uit Nederland weghalen, zoals het Amerikaanse MSD van plan is. VVD-Kamerlid Afke Schaart waarschuwde voor een „hernieuwd protectionisme” door de economische crisis, waarbij buitenlandse ondernemingen goede bedrijven in Nederland opkopen om productie naar het eigen land te halen.
„Houdt het kabinet rekening met dit uitkleedscenario?”, vroeg Schaart woensdag aan demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken). De Kamer is woensdag teruggekomen van het zomerreces om te debatteren over de ontslagen bij farmaciebedrijf MSD in Oss, het voormalige Organon.
Een Kamermeerderheid is bezorgd over de kenniseconomie, omdat het Amerikaanse moederbedrijf Merck ook het onderzoekscentrum van MSD in Oss verhuist naar de Verenigde Staten. „Zijn er andere bedrijven die overwegen werkgelegenheid uit Nederland weg te trekken en worden daartegen maatregelen genomen”, wilde PVV’er Léon de Jong van de minister weten.
Schaart pleitte voor „een nieuwe industriepolitiek” en het VVD-Kamerlid kreeg steun daarvoor van de PvdA, PVV en CDA. Volgens Schaart moet de overheid gerichter succesvolle industrieën stimuleren, zodat bedrijven graag in Nederland blijven. D66 pleitte ervoor om het innovatiebeleid te vernieuwen om kennisbolwerken bij bedrijven te ondersteunen.
Volgens Schaart ontbreekt het nu aan een goede aansluiting met het bedrijfsleven en initiatief bij de overheid. Volgens haar heeft de VVD in oktober al gewezen op situatie bij MSD, maar heeft het kabinet te laat gereageerd en te weinig ondernomen.
De oproep van de VVD om een nieuwe industriepolitiek op te stellen, zei de minister „zonder meer” te steunen. Maar ze stelde dat zij wegens haar demissionaire status geen nieuw beleid kan opstellen. Zij zegde toe de wens van de Kamer over te brengen aan haar opvolger, zodra er een nieuw kabinet gevormd is.
Volgens CDA’er Eddy van Hijum kan de Kamer ook het initiatief naar zich toe trekken door zelf een hoorzitting over het industriebeleid te organiseren.