Kerk & religie

Protestants Nederland

„Moet straks ook de Bijbel in 66 tweets voor de jongeren toegankelijk worden?” vraagt P. van de Breevaart zich af in zijn voorwoord in het maandblad Protestants Nederland.

2 July 2010 18:18Gewijzigd op 14 November 2020 11:05

„In medialand is allerwege onzekerheid. De ontwikkelingen gaan ook zo ontzettend snel. Ze zijn voor de oudere generatie nauwelijks nog bij te houden. We zijn de grens van het informatie- naar het digitale tijdperk gepasseerd. In het informatietijdperk was het een ontdekking hoe snel we aan informatie konden komen, die we nodig hadden of die we nuttig vonden. Of ook, hoe snel we informatie konden krijgen, die we in gedrukte vorm nooit in huis zouden (durven) halen.

In het digitale tijdperk gaat het minder om informatie, maar veel meer over vluchtig contact. Twitteren: dat is het. Als je daar niet aan meedoet, ben je niet meer van deze tijd. Dat is wel gebleken tijdens de inmiddels verstreken verkiezingscampagne. Ook de huidige Amerikaanse president Barack Obama maakte van dit middel driftig gebruik tijdens zijn verkiezingscampagne.

Het twitteren is nog maar ruim drie jaren oud. Mensen kunnen in maximaal 140 tekens hun mening, gevoel of oprisping kwijt. Het Genootschap Onze Taal koos het woord twitteren tot het woord van het jaar 2009. Als je nog een gewone mobiele telefoon hebt, loop je een straatlengte achter op de jongere generatie. Je moet minstens een BlackBerry of iPhone hebben, wat dat ook voor apparaten mogen zijn. In zo’n tijd hebben met name de gedrukte media, de papieren krant en het tijdschrift, het moeilijk en het wordt steeds moeilijker.

Want twitteren is geen techniek, het is een levenshouding. Het kan niet anders of zo’n twitterbericht is ongenuanceerd en oppervlakkig. Frequent twitteren, sms’en (inmiddels wat verouderd) hebben invloed op het gedrag. Wat vroeger communicatie heette, dat wordt nu twitteren. In 140 tekens even je mening spuien en dan maar kijken hoe daar op wordt gereageerd. Een gesprek of een briefwisseling, waarin mensen van hart tot hart met elkaar communiceren in de meest wezenlijke betekenis van het woord, wordt van lieverlee een uitzondering.

Zelfs de Heidelbergse Catechismus wordt omgezet in een Twittechismus. 129 boodschappen of tweets van elk 140 tekens moeten dit complete leerboek voor de jongeren toegankelijk maken. Moet straks ook de Bijbel in 66 tweets voor de jongeren toegankelijk worden? Het kan niet anders of dit alles leidt tot een schadelijke versimpeling en veroppervlakkiging.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer