Opnieuw christenen Marokko uitgezet
RABAT – De Marokkaanse autoriteiten hebben afgelopen weekeinde opnieuw acht buitenlandse christenen het land uitgezet.
Dat meldde de Amerikaanse nieuwsdienst Compass Direct donderdag. Het totaalaantal christenen dat sinds maart is uitgezet, is daarmee gestegen tot 128.
In Marokko is een golf van uitzettingen van buitenlanders aan de gang. De Marokkaanse overheid lijkt het vooral gemunt te hebben op buitenlandse christenen. Ook diverse Nederlan- ders zijn in de problemen geraakt.
De uitzettingen zijn het gevolg van een drastische verscherping van het Marokkaanse beleid ten aanzien van buitenlandse christenen sinds begin dit jaar.
Onder de acht uitgezette buitenlanders bevinden zich twee vrouwen die met Marokkaanse christelijke mannen zijn getrouwd. Dat baart de kleine, maar groeiende protestantse gemeenschap in het land zorgen, zo liet ze Compass Direct weten.
Een van de vrouwen, een Libanese, moest haar dochtertje van zes jaar in Marokko achterlaten. De andere vrouw, met de Spaanse nationaliteit, was docente in de Westelijke Sahara, een regio die onder Marokkaans bestuur valt, en gaf daar taalles.
De acht uitgezette buitenlanders kregen op 25 juni een oproep om zich te melden bij de politie. Daar kregen ze te horen dat ze 48 uur de tijd kregen om het land te verlaten omdat ze een gevaar zouden vormen voor de openbare orde.
De zes anderen zijn afkomstig uit Frankrijk, Egypte, Libanon, Zwitserland, Nigeria en Spanje.
Een bron verklaarde tegenover de Amerikaanse nieuwsdienst dat de Marokkaanse regering de buitenlanders verdenkt |van zendingsactiviteiten. Die zijn in het islamitische land streng verboden. Om de uitzettingen te rechtvaardigen, zouden de autoriteiten stellen dat de betrokken personen staatsgevaarlijk zijn.
Marokko telt naar schatting duizend christenen. Van de ruim 33 miljoen inwoners die het land heeft, is ongeveer 99 procent moslim.
In april betuigden bijna 7000 religieuze moslimleiders hun steun aan de deportaties van buitenlandse christenen. Ze ondertekenden daarbij een document waarin ze het werk van christenen in Marokko omschrijven als „morele verkrachting” en „religieus terrorisme.”
De uitzettingen vinden bijna altijd in het geheim plaats en zonder vorm van proces. Vaak wonen de betrokkenen al lange tijd in Marokko.
Officieel mag een buitenlander die langer dan tien jaar in Marokko woont, niet worden uitgezet. Een uitzondering kan echter gemaakt worden voor personen die de binnenlandse veiligheid bedreigen. Het lijkt erop dat die clausule geregeld wordt toegepast.