Economie

Groen gas op grote schaal ingezet

ZWOLLE – Groen gas, dat gemaakt wordt uit plantaardig afval, kan net als groene stroom een belangrijke rol gaan spelen in de energievoorziening.

Redactie economie
29 June 2010 06:50Gewijzigd op 14 November 2020 11:02

Dat zei minister Van der Hoeven (Economische Zaken) maandagmiddag in Zwolle. Ze opende er een fabriek die afval omzet in groen gas. Het gas wordt niet alleen gebruikt als brandstof voor auto’s, maar het wordt ook vermengd met aardgas in het netwerk van de gasbedrijven.

Met dit project doen overheden en bedrijven ervaring op met het vermengen van groen gas met aardgas in het hogedruknet. „Biogas verlaat de lokale weggetjes en gaat proef­rijden op de grote weg”, aldus Van der Hoeven. Volgens haar is dat van belang omdat lokale en regionale netten te klein zijn voor grote producenten van biogas.

De bewindsvrouw opende een vergistings­installatie voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) van de publieke nutsbedrijven HVC en ROVA. Bij het vergisten van 
1 ton gft ontstaat niet alleen 380 kilo compost, maar ook ruim 100 kubieke meter biogas, dat na opwerking gelijk staat aan 
60 kubieke meter aardgas.

De installatie kan jaarlijks 45.000 ton gft verwerken. Als het gebruikt wordt als autobrandstof wordt de helft minder fijnstof en stikstofoxide uitgestoten dan bij rijden op diesel en komt 70 procent minder broeikasgas vrij. De opening ging gepaard met een bijeenkomst die in het teken stond van de toekomstige energie­voorziening. Volgens prof. Johan Wempe is er sprake van een doorbraak. „Over tien jaar kan 10 procent van ons aardgas gemaakt worden uit biomassa.” Een dochterbedrijf van Gasunie zorgt voor certificaten, waardoor groen gas straks op dezelfde manier in de markt kan worden gezet als groene stroom.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer