Kerk & religie

Dr. W. Fieret: Spreek anderen aan op authenticiteit

GOUDA – Wees authentiek. Die raad gaf dr. W. Fieret zaterdag mee aan de studenten van de reformatorische studentenvereniging Depositum Custodi (DC).

Kerkredactie
7 June 2010 08:47Gewijzigd op 14 November 2020 10:49
Foto RD, Anton Dommerholt
Foto RD, Anton Dommerholt

Het lid van het college van bestuur van het Van Lodensteincollege in Amersfoort sprak op het jaarlijkse symposium van DC in Gouda. Het thema was: ”Click of clash? Christenen en een multireligieuze samen­leving”.

Dr. Fieret schetst een beeld van het ontstaan van die samenleving. Het huidige tijdperk kenmerkt zich volgens hem door een snelle afbraak van het christendom en een herwaardering van alle waarden.

Als nieuwe waarden ziet hij respect, tolerantie, vrijheid en gelijkheid. In het ijveren voor deze nieuwe waarden schieten mensen nogal eens door, stelt hij. „Het is een soort kruistocht geworden om de nieuwe waarden in te voeren: de intolerantie van de toleranten. Men gebruikt de macht die men heeft om uitingen van andere culturen de nek om te draaien. De vrouwen van de SGP moeten zo nodig bekeerd worden tot het gelijkheidsdenken. Wat een arrogantie.”

Hij stelt dat christenen niet vanuit een ivoren toren met deze samenleving in gesprek moeten. „Lankmoedigheid, betrokkenheid en authenticiteit” zijn sleutelwoorden in het contact. „Authenticiteit is de brug waardoor mensen elkaar verstaan. Het geeft herkenning. Zo kan ik onder de indruk komen van de manier waarop een moslim zijn geloof belijdt. Authenticiteit is echter niet genoeg. Er moet iets externs bijkomen, anders blijft het steken in algemeenheden.”

Krampachtig

De tweede spreker, drs. G. J. Segers, vindt dat de bevindelijk gereformeerden uit hun zuil en naar buiten moeten komen. Hij wijst op de gereformeerd vrijgemaakte zuil, die kortgeleden een burcht was en waar nu vanzelfsprekendheden zijn losgelaten. „Wat daar is gebeurd kan ook gebeuren in de bevindelijke zuil.”

De directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie raadt de studenten af om met heimwee achterom te kijken naar het christelijke Nederland en krampachtig vast te houden aan bepaalde verworvenheden, zoals tweede feestdagen. „De christelijke identiteit staat of valt niet met de tweede feestdag maar met de persoon van Jezus Christus.”

Segers is positief over het nieuwe calvinisme, dat niet zoals de traditionele variant naar het platteland trekt en de cultuur mijdt. Hij vindt Tim Keller een nieuwe calvinist. In New York heeft deze predikant een kerk gesticht met inmiddels vele honderden leden.

Hij stelt ten slotte voor dat de reformatorische studentenvereniging contact zoekt met een islamitische studentenvereniging en dat de studenten vrijwilligerswerk gaan doen in organisaties die midden in de maatschappij staan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer