Politiek

Campagnes feller tijdens eindspurt

DEN HAAG (ANP) – Het laatste weekend voor de Kamerverkiezingen zijn de campagnes van de partijen feller geworden. In een poging koploper VVD nog in te halen, gaven met name de PvdA en het CDA opzichtig af op de liberalen. Maar ook de voormalig regeringspartijen CDA en PvdA spaarden elkaar niet. Premier en CDA-lijsttrekker Balkenende bleef intussen onvermoeid uitdragen dat een overwinning nog mogelijk is.

7 June 2010 07:17Gewijzigd op 14 November 2020 10:49
AMSTERDAM - D66-leider Pechtold tijdens een verkiezingsbijeenkomst zondag in Amsterdam. Foto ANP
AMSTERDAM - D66-leider Pechtold tijdens een verkiezingsbijeenkomst zondag in Amsterdam. Foto ANP

„Kiezen wij voor één Nederland of voor een verdergaande tweedeling in Nederland? Kiezen wij voor een land met premier Rutte en misschien vice-premier Wilders - of komt er een regering onder mijn leiding? Dat is de keuze, gemakkelijker kan ik hem niet maken”, zei Cohen in Utrecht. VVD-leider Mark Rutte liet zich niet van de wijs brengen en stelde zondag dat hij voor 1 juli een nieuw kabinet wil. Net als Balkenende herhaalde Rutte dat hun maatregelen leiden naar een sterke en toekomstbestendige economie.

Een onderzoek van Nyfer naar de koopkrachteffecten van alle politieke plannen zaterdag wekte de woede van D66. Het effect van de partijprogramma’s op de portemonnee ligt altijd uiterst gevoelig. Omdat het Centraal Planbureau (CPB) dit keer geen tijd had om de zogeheten koopkrachtplaatjes uit te rekenen, vlogen de laatste tijd vooral VVD en PvdA elkaar hierover in de haren.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold klopten de berekeningen over D66 niet, waardoor deze partij er ongunstiger uitkwam. Ook bij het CDA ging iets mis. Het onderzoeksbureau gaf de fouten toe. De Volkskrant, die opdracht gaf voor de berekening, rectificeerde zondag op de website. Maandag volgt een nieuw bericht maar volgens hoofdredacteur Pieter Broertjes is het niet zo dat de resultaten helemaal op zijn kop komen.

De kern van het onderzoek was dat bij de ‘linkse’ partijen de koopkracht van alle inkomens stijgt, waarbij de lagere inkomens meer erbij krijgen dan hogere inkomens. Bij de ‘rechtse’ partijen gaan lagere inkomens erop achteruit en krijgen de hogere inkomens er iets bij. Balkenende noemde het „een kunstje” en verweet partijen die er geld bij doen te potverteren waardoor generaties hierna ervoor moeten opdraaien. PvdA-kandidaat Ronald Plasterk wees er direct op dat je gezinnen wel kunt sparen als je banken en topinkomens om een bijdrage vraagt. Volgens Plasterk was Balkenende sowieso „totaal de kluts kwijt”, onder meer door zijn uitspraken over coalitievorming.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer