Koortsthermometer voor dino
Onderzoekers van het California Institute of Technology (Caltech) hebben vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS de eerste methode onthulden voor het rechtstreeks meten van de lichaamstemperatuur van uitgestorven grote gewervelde dieren. „We steken als het ware de thermometer rechtstreeks in het achterste van het dier”, meent onderzoeker John Eiler, hoogleraar geochemie aan het Caltech.
Met zijn team bestudeerde Eiler ophopingen van de twee zeldzame isotopen koolstof-13 en zuurstof-18 in botten, tanden en eierschalen van dinosauriërs.
„Zware isotopen hebben de neiging om samen te klonteren, terwijl de mate van samenklontering afhankelijk is van de temperatuur”, aldus Robert Eagle, onderzoeker aan het Caltech. „Hoe lager de temperatuur, hoe meer samenklontering.”
De wetenschappers hebben hun methode getest op levende en dode olifanten, haaien, neushoorns en krokodillen. „We kunnen tot 6 graden nauwkeurig de lichaamstemperatuur bepalen van nu levende en uitgestorven dieren”, stelt Eagle. Hij is benieuwd naar de lichaamstemperatuur van dinosauriërs.
Evolutiebiologen beweren dat warmbloedige vogels afstammen van dinosauriërs. Als de laatste warmbloedig blijken te zijn, zou de veronderstelde afstamming van vogels aannemelijker lijken.