Gezondheid

Hernia

Uit een MRI-scan is gebleken dat ik een kleine hernia heb. Door lichte uitval in mijn linkerbeen/voet heb ik soms moeite met lopen. Is het mogelijk om door middel van fysiotherapie dit te verbeteren?

28 May 2010 08:21Gewijzigd op 14 November 2020 10:43

Bij een hernia ontstaat er een beknelling van een zenuwbundel in de rug. Als gevolg hiervan ontstaat er in de zenuwbundel een ontstekingsreactie. Die veroorzaakt de hevige pijn in de eerste periode. Meestal (bij ongeveer 85 procent) gaat de ontstekingsreactie met pijn vanzelf over. De ontstekingsreactie zorgt echter ook voor beschadiging van de zenuwbanen met als gevolg tintelingen, een dof gevoel of krachtsverlies in het been.

De beschadiging van de zenuwbanen kan gedeeltelijk herstellen, soms volledig, maar soms ook helemaal niet. Blijvende spierzwakte en/of een doof gevoel in het been kan het gevolg zijn.

Het effect van fysiotherapie bij een hernia is nauwkeurig uitgezocht en zorgvuldig beschreven in een richtlijn voor patiënten met hernia. Patiënten die met fysiotherapie worden behandeld hebben het gevoel dat het helpt. Objectief blijkt dat er geen effect is op de pijn of op functieherstel van het been. Het belangrijkste is om ondanks de klachten actief te blijven.

Dr. H. Kerkhoff, neuroloog


Onze dochter (2 jaar) heeft al enkele keren een koortsstuip gehad. Als ouders zijn we daar behoorlijk van geschrokken. Is dit een onschuldig verschijnsel en kun je het voorkómen?

Koortsstuipen zijn aanvallen die optreden bij kinderen met koorts. De aanval kenmerkt zich net als bij andere stuipen (convulsies, toevallen) door wegraking met trekkingen, soms met urineverlies. Treden ze op bij kinderen tussen de zes maanden en zes jaar, dan zijn ze meestal onschuldig, en duren maar kort.

De stuip treedt op bij stijging van de temperatuur, dus niet bij voortdurende hoge koorts. Om deze reden is het niet wenselijk om kinderen die hiervoor gevoelig zijn paracetamol te geven tijdens koorts: dan zakt de temperatuur, maar is de zetpil uitgewerkt, dan stijgt deze weer, met hernieuwde kans op een stuip.

Heeft een kind jonger dan zes maanden of ouder dan zes jaar meerdere malen tijdens één koortsperiode een stuip, dan is nader onderzoek aangewezen. Treedt een stuip op, zorg dan dat het kind veilig ligt, op de zij, en dat het zich niet kan bezeren; bel de huisarts om advies; meestal zal hij komen, doch vaak is de stuip al over voor u het gesprek hebt beëindigd. Bij kinderen zoals uw dochter is het verstandig om een rectiole (klein klysma) met diazepam in huis te hebben. Geef hem direct bij het begin de stuipen.

J. Huisman, huisarts


Al meer dan 15 jaar moet ik maagzuurremmers slikken zoals Losec, Prezal en nu Pantaprazol. Dit nadat een reflux is geconstateerd tijdens maagonderzoek. Onlangs las ik dat langdurig gebruik van deze medicijnen kankerverwekkend is. Op de vraag aan mijn internist of dit waar is, krijg ik het antwoord: „Dat zien we dan wel weer.” Is het niet verstandig om na negen jaar preventief weer eens een maagonderzoek te laten doen? Is er nog een mogelijkheid om van deze medicijnen af te komen?

Maagzuurremmers worden wereldwijd op grote schaal gebruikt wereldwijd. Inmiddels hebben we meer dan 25 jaar ervaring met het chronisch gebruik ervan. Soms ontstaan hierdoor kleine poliepjes in de maagwand, die overigens volstrekt onschuldig zijn. Dus dat deze medicijnen op lange termijn kankerverwekkend zijn, is gelukkig niet bekend. Ook langdurig gebruik wordt als volstrekt veilig beschouwd.

Als er slokdarmontsteking ontstaat bij het staken van dit medicijn is dat ongunstiger, en dan is er zeker reden het gebruik te voort te zetten. Een andere vraag is of na tien jaar gebruik niet eens opnieuw in de maag gekeken moet worden. Dat is zeker te overwegen.

Dr. D. J. Bac, maag-darm-leverarts

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer