TestSubsidie voor kerk Vinkeveen
De hervormde gemeente Vinkeveen kan de restauratie van haar kerkgebouw en toren aan de Herenweg afronden. De gemeente krijgt binnenkort 575.000 euro van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, zo werd onlangs bekend.
De restauratie van ruim 8 ton werd grotendeels in 2005 uitgevoerd. Toen moest acuut worden ingegrepen omdat de toren op omvallen stond. Met de subsidie worden de leningen afbetaald.
Vier kerken in Leeuwarden dicht
De Koepelkerk, Pelikaankerk, Fenix en Adelaarkerk in Leeuwarden sluiten halverwege volgend jaar hun deuren. Dat maakte de protestantse gemeente, eigenaar van de gebouwen, vorige week bekend. De eerste twee kerken hebben een monumentale status. Drie kerken blijven over: de Grote of Jacobijnerkerk, de Schakel in Camminghaburen en de Open Hof.
Gemeenteleden kunnen zich maandag tijdens een bijeenkomst in de Fenix uitspreken over de voorgenomen sluiting. Op 8 juni neemt de algemene kerkenraad een definitief besluit.
De kerken in Leeuwarden moeten dicht vanwege dalende inkomsten en ledentallen. De kerkelijke gemeente telt rond de 6500 leden. Jaarlijks loopt dat aantal met 2 à 3 procent terug – overeenkomstig de landelijke trend in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).
Al in 2008 werd besloten enkele kerken af te stoten, waaronder de Open Hof, een gebouw dat na een renovatie als kerk blijft dienstdoen. De te sluiten kerken gaan in de verkoop. Of er kopers zijn, is nog onzeker. Het kerkbestuur gaat belangstellenden bellen die vorig jaar aangaven wellicht een van de kerken te willen overnemen.
Cgk Broeksterwoude
De christelijke gereformeerde Andreasgemeente te Broeksterwoude heeft het gebouw van de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Damwoude gekocht, aldus scriba J. W. Kooistra van de Andreasgemeente vorige week. De gereformeerde kerk vrijgemaakt te Damwoude hield eind maart op te bestaan.
In de jaren 90 deed zich een scheuring voor in de christelijke gereformeerde kerk te Broeksterwoude. Die resulteerde in het ontstaan van twee gemeenten, die beide in hetzelfde gebouw kerken: de Andreasgemeente en de Petrusgemeente.
Zo’n drie jaar geleden stelde de kerkenraad van de Petrusgemeente een boedelscheiding voor. Dat leidde er, in goed onderling overleg, toe dat de Petrusgemeente in het gebouw in Broeksterwoude blijft kerken en dat zij de Andreasgemeente uitkocht. Die heeft vervolgens de kerk in Damwoude gekocht.
Vermoedelijk zal de overdracht in juni plaatsvinden. Daarna moet het een en ander verbouwd en opgeknapt worden. De pastorie wordt geschikt gemaakt voor een crèche en voor het houden van vergaderingen. De kerkzaal met honderd zitplaatsen is geschikt voor de Andreasgemeente.
Kerkennacht 2011 in meer steden
De Kerkennacht aan de gracht in Amsterdam was zaterdagavond en -nacht met ruim 2500 bezoekers een succes, aldus de protestantse gemeente in Amsterdam. Volgend jaar gaan ook kerken in andere grote steden open.
In zowel Amsterdam, Rotterdam, Den Haag als Utrecht openen kerken in de nacht van 24 op 25 juni 2011 hun deuren. De woordvoerster van de protestantse gemeente Amsterdam roept ook andere steden op zich aan te sluiten bij het initiatief.
Tijdens de Kerkennacht aan de gracht openden negen kerken in de binnenstad van Amsterdam van 19.00 tot 01.00 uur de deuren. In de kerken waren activiteiten zoals een orgelconcert, rondleidingen, debatten en vieringen.
„Het was heel leuk om te zien hoe buurtbewoners de kerk binnenkomen waar ze al jaren achter wonen. Tegelijkertijd maakten ook veel toeristen gebruik van de gelegenheid”, aldus een woordvoerster.
Cgk Siegerswoude vijftig jaar
De christelijke gereformeerde kerk te Siegerswoude-De Wilp bestaat deze maand vijftig jaar. Dat deelde ouderling A. Britstra onlangs mee. De gemeente ten oosten van Drachten is ontstaan uit een hervormde evangelisatie, onder leiding van lerend ouderling D. J. Klein Onstenk. Later werd hij predikant in de Christelijke Gereformeerde Kerken en kreeg hij bekendheid door zijn werk als gevangenispredikant.
Bij de instituering telde de gemeente 110 leden. Dat aantal is gegroeid tot 215 leden.
Op 4 juni vindt een herdenkingsdienst plaats, waarin de consulent, ds. B. Reinders van Zwaagwesteinde, zal voorgaan. Een jubileumdag voor de gemeente wordt gehouden op 5 juni.
Vernieuwde kerk in Alblasserdam
Het vernieuwde kerkgebouw van de christelijke gereformeerde kerk van Alblasserdam wordt zaterdag geopend, aldus ds. W. W. Nijdam.
De gemeente van Alblasserdam heeft jaren gespaard voor de bouw van een bijgebouw, maar dat bleek uiteindelijk te duur. Daarom besloot de kerkenraad intern te verbouwen.
Een verbouwing was mogelijk doordat er in het vanouds rooms-katholieke kerkgebouw veel onbenutte ruimte bestond tussen de preekstoel en de rest van de kerk. Zo kon er een extra zaal worden gerealiseerd, die dienst zal doen als consistorie en als ruimte voor bijeenkomsten. Een andere, reeds bestaande zaal krijgt de bestemming van crèche en keuken.
Het aantal zitplaatsen in de kerk is met 130 gelijk gebleven door het bouwen van een kleine galerij boven de zaal. De verbouwing, die mede met behulp van vrijwilligers is uitgevoerd, heeft ongeveer 200.000 euro gekost.
De officiële ingebruikneming vindt zaterdag om 15.00 uur plaats. Dan zal ds. Nijdam een meditatie houden. A. van Andel, voorzitter van de bouwcommissie, geeft een toelichting op de verbouwing.
Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.