Kerk & religie

Eerste interculturele viering in de polder

Op de Pinksterconferentie van stichting Opwekking, zaterdag in Biddinghuizen, zwaaien mensen met groene, blauwe, oranje, gele en rode linten. De eerste interculturele viering in de polder.

Kerkredactie
24 May 2010 15:32Gewijzigd op 14 November 2020 10:40
Tom Marfo. Foto RD
Tom Marfo. Foto RD

Onder het zingen van het vers ”Hi-ne ma tov oe ma najiem” komen de migranten binnen in de zaal. Voorop loopt iemand met een grote kaars. Daarna volgen de Ghanese voorganger Tom Marfo, in een lichtblauw gewaad, iemand die de Bijbel draagt en de leden van een intercultureel zangkoor. Ze worden verwelkomd met een daverend applaus.Dan klinkt het lied ”Samen in de Naam van Jezus”. Het koor zingt ”Ere zij aan God de Vader” in vijf talen.

De Bijbellezing gaat over de in het boek Joël voorzegde uitstorting van de Heilige Geest. Vijf mensen uit verschillende landen lezen in vijf talen over de uitstorting van de Heilige Geest in het boek Handelingen. Ze zeggen daarna: „Wij allen horen hen in onze eigen taal spreken.”

Marfo houdt een preek. Hij zegt opgewonden te zijn, want „het is geweldig om met zoveel verschillende talen en kerken hier te zijn. Allemaal samen in één plaats, om de Heere te loven.” Hij voegt eraan toe: „Als we onze kleine wereldjes verlaten en als we begrijpen dat het gaat om het ene lichaam van Christus, dan gaan we de Geest in Zijn aanwezigheid ervaren.”

Marfo hekelt grote wereldorganisaties. „De wereld denkt dat ze God niet nodig heeft. Maar als ze het evangelie niet verhogen, dan zal God de spraak van mensen verwarren. Ze zijn het voortdurend met elkaar oneens.”

Wetenschappers hoeven hem niet te vertellen dat hij afstamt van apen. „Ze maken mij als Afrikaan niets wijs. De apen weten wie wij zijn en wij weten wie de apen zijn. Wij weten dat God alles schiep. Alle macht is aan Jezus. De kerk heeft het goede nieuws. We moeten verkondigen dat Jezus leeft.”

De bezoekers mogen zwaaien met gekleurde linten – teken van de veelkleurigheid van de christelijke kerk.

Minister Rouvoet (Jeugd en gezin) is aanwezig namens de regering. „We vieren de veelkleurigheid in de herkenning van het geloof”, zegt hij. „De Geest doorbreekt de grenzen die door mensen zijn gemaakt.”

Overal waar hij kwam op de wereld, zocht Rouvoet naar geloofsgenoten. Hij „verstond ze niet maar begreep ze wel.”

De vice-premier nam een exemplaar van het boek ”Geef een gezicht aan elkaar” in ontvangst. Deze uitgave van de Raad van Kerken is bedoeld om allochtone en autochtone christenen met elkaar in contact te brengen.

Met de interculturele viering in de polder werd zaterdag de eerste wereldzendingsconferentie in Edinburgh (1910) herdacht. Thema van de bijeenkomst was ”Veelkleurig getuigen”. De organisatie was in handen van de Nederlandse Zendingsraad, de Evangelische Zendingsalliantie, de Raad van Kerken in Nederland, de Evangelische Alliantie en SKIN (migrantenkerken).

refdag.nl/edinburgh

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer