Economie

Nog geen oplossing welzijnsproblemen kippen

Voor de welzijnsproblemen van kuikens die worden opgefokt tot leghennen is nog geen oplossing gevonden. De welzijnsproblemen van kippen die door de uitbraak van klassieke vogelpest niet meer vervoerd mogen worden naar grotere stallen, rijzen de pan uit. Ruim 700.000 dieren zitten in overvolle hokken en verwonden elkaar. Elke week komen er honderdduizenden probleemgevallen bij.

ANP
31 March 2003 17:58Gewijzigd op 14 November 2020 00:14

De Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders (NOP) overlegde maandag met het ministerie van Landbouw over een welzijnsopkoopregeling voor kippen in heel Nederland, maar hier is nog geen overeenstemming over bereikt. De Tweede Kamerleden Oplaat (VVD) en Atsma (CDA) pleiten ook voor een landelijke opkoopregeling voor kippen met welzijnsproblemen.

Nederland heeft 260 opfokbedrijven waar zo’n tien miljoen kuikens worden grootgebracht tot leghennen. De dieren worden normaal gesproken overgebracht naar legbedrijven als ze zeventien weken oud zijn, maar door de vogelpestuitbraak mogen de dieren nu niet getransporteerd worden naar grotere stallen.

Als de dieren tussen de 20 en 23 weken oud zijn, worden ze te groot voor de hokken en ontstaan ernstige welzijnsproblemen. „Hierbij moet je denken aan dieren die niet goed bij het voer kunnen komen, kannibalisme, kippen die over elkaar heen lopen en elkaar verwonden, en eieren die op de grond worden stukgetrapt. Het is kortom een bloederige en vieze bende”, aldus A. Butijn, voorzitter van de afdeling kuikenbroeders van de NOP. „Deze dieren moeten niet langer lijden en afgemaakt worden.”

Siervogelhouders willen een kort geding aanspannen als minister Veerman van Landbouw vasthoudt aan de ruiming van veelal zeldzame wilde park- en siervogels in de vogelpestgebieden. Dat stelt voorzitter P. Kreijger van Aviornis.

Aviornis meent dat de wilde vogels van zijn leden genetisch ver af staan van de kippen en zoveel weerstand hebben dat ze de vogelpest niet zullen oplopen. Ruiming is zinloos, aldus Aviornis. Sommige van de 2500 Aviornis-leden zijn al meer dan twintig jaar bezig met hun collectie park- of watervogels. Zij begrijpen niet dat hun vogels geruimd zouden moeten worden, terwijl vogels die in het wild leven niet massaal gevangen en gedood worden.

De Dierenbescherming is ontevreden over haar aanwezigheid bij de ruimingen van kippen. Met toestemming van het ministerie mogen inspecteurs een paar keer bij ruimingen aanwezig zijn, maar de Dierenbescherming wil welzijnsproblemen die veroorzaakt worden door ruimingen structureel in kaart brengen. De organisatie wil camera’s in de stallen plaatsen om te kunnen zien wat het effect van vergassing op de kippen is.

Op maandag heeft het ministerie ook weer een aantal maatregelen aangepast. Het gebied rondom de Gelderse Vallei en Beneden Leeuwen waar pluimvee binnen moet blijven, is naar het zuiden uitgebreid.

Nederland wordt daarnaast opgedeeld in vijf compartimenten. Eerder was Nederland al in drie gebieden opgedeeld, namelijk de Gelderse Vallei, Beneden-Leeuwen en de rest van het land. Dit laatste gebied is nu verdeeld in een noordelijk, westelijk en zuidelijk deel. Vervoer naar en van pluimveebedrijven tussen deze gebieden is aan strenge regels gebonden.

Eenden mogen weer van buiten de Gelderse Vallei en Beneden Leeuwen naar slachterijen in de gebieden. Het vlees mag uitgevoerd worden. Consumptie-eieren van buiten de gebieden mogen ook weer naar de gebieden. Uitvoer van eenden en eieren uit de vogelpestgebieden is nog niet toegestaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer