„Geen gekibbel over middelmatige zaken”
Hij is wars van gekibbel over middelmatige zaken. Hij moet er ook niets van hebben wanneer men vindt dat ieder tot in de komma hetzelfde moet denken als de predikant. Dat tekent de hervormde emeritus predikant ds. E. K. Teygeler, die maandag veertig jaar in het ambt stond.
„Ik houd van stijlvolle kleding”, zegt de predikant. „Maar toen ik eens commentaar kreeg op de kleur van m’n pak, zei ik: „Zo is de bekering goedkoop: 700 euro voor een zwart pak. Belangrijker is: ben ik een leesbare brief van Christus?”Ds. Ernst Karel Teygeler (66) –getrouwd, drie kinderen en vier kleinkinderen– werkt drie dagen in verpleeghuis Voor Anker en hij verleent bijstand in het pastoraat onder tachtigplussers van de wijkgemeente Zenderkerk, beide in Huizen.
Ruim 25 jaar was ds. Teygeler verpleeghuispastor in Katwijk aan den Rijn, waar hij ook predikant was. Dat werk bleef hij één dag in de week doen toen hij elders predikant werd. De laatste drieënhalf jaar woont en werkt hij in Huizen.
Pastoraat verlenen aan ouderen heeft een eigen karakter, al- dus ds. Teygeler. „Ze kijken va- ker naar het verleden. „Vrienden zijn weggevallen en niemand noemt me nog bij de voornaam”, zeggen ze wel eens.”
Vragen van ouderen hebben niet altijd betrekking op de dood, verduidelijkt de predikant. „Ouderen leven gelukkig ook vaak in het heden. Ook aan hen probeer ik duidelijk te maken dat ze op aarde geen blijvende stad hebben, maar dat de toekomende moet worden gezocht. Een andere geloofsvraag is hoe men rechtvaardig wordt voor God en ik bemerk bij ouderen soms een zekere schroom om aan het avondmaal deel te nemen.”
Raakt het werk onder ouderen hemzelf, nu hij bijna aan het eind van zijn ambtswerk staat? „Gelukkig kan ik het pastoraat scheiden van mijn persoonlijke geloofsleven. Het spreekt me wel aan dat God mij voorbereidt op het moment dat Hij me opneemt in Zijn heerlijkheid. Anderen plompverloren vragen: „Bent u bereid te sterven?”, vind ik te eenzijdig. In Psalm 6 staat dat in het graf niemand Gods lof zingt. De aarde is ons ook gegeven als opdracht.”
Miljoenenschuld
Ds. Teygeler studeerde theologie aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam (nu Universiteit van Amsterdam), terwijl de meeste hervormden kozen voor Utrecht, Groningen of Leiden. In zijn studententijd ging een preek over Mattheüs 18 veel voor hem betekenen. „De preek ging erover dat men zijn broeder zeventig maal zeven maal moet vergeven. Toen ontdekte ik welke miljoenenschuld Jezus Christus op Zich heeft genomen, voor ons. In de weg van geleidelijkheid ontstond toen ook het verlangen predikant te worden.”
In 1970 werd hij bevestigd als predikant van de hervormde gemeente Marken. Hij diende vervolgens de gemeenten van Katwijk aan den Rijn (1973), Scheveningen (1978), Zeist (1986), Oud-Loosdrecht (1998) en Breukelen (2002). In 2006 ging ds. Teygeler met emeritaat.
Bijbelkennis
De predikant was jaren lid van de Confessionele Vereniging binnen de Nederlandse Hervormde Kerk. „Daarvan raakte ik vervreemd tijdens het Samen op Weg-proces. Ik groeide toe naar het gereformeerde belijden.”
Ds. Teygeler is nu lid van de Gereformeerde Bond. „Dat ik naar rechts opgeschoven ben, vind ik te zwaar aangezet. Dat is een term uit de politiek. Ik groeide sterker naar Schrift en belijdenis toe: dan wil je uitgaan van de totale onmacht van de mens. Daarvan kun je niet genoeg overtuigd zijn. En tegelijk het Evangelie: wie in de Zoon gelooft, heeft het leven.”
De afname van Bijbelkennis geeft de predikant zorgen. De leerdienst draagt hij daarom een warm hart toe. „En stimuleer de kinderen hun versje te leren voor maandag. Ik zie hier demente ouderen ‘ontwaken’ als ik een cd met Katwijks mannengezang opzet.”