Indrukwekkende bijeenkomst nabestaanden
Indrukwekkend en tegelijkertijd ontroerend. Zo omschreef minister–president Jan Peter de Balkenende de bijeenkomst met ongeveer vijfhonderd familieleden van de zeventig slachtoffers van de vliegramp in de Libische hoofdstad Tripoli van woensdag. De nabestaanden werden geïnformeerd over de laatste stand van zaken. Ook was de bijeenkomst bedoeld om medeleven te betuigen van de kant van het kabinet.
Balkenende maakte bekend dat elke familie die iemand heeft verloren in de ramp met de Airbus van Afriqiyah Airways een contactpersoon krijgt toegewezen. De overheid wil iedere getroffene zo goed mogelijk voorzien van alle informatie die nodig is.Het samenzijn in het Hoofddorpse Claus Event Center begon met een minuut stilte voor de zeventig slachtoffers. Volgens Balkenende was er intens verdriet en liepen de emoties hoog op. Bij de bijeenkomst waren behalve de premier ook minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) aanwezig. Zij spraken onder meer met individuele nabestaanden.
In de aansluitende persconferentie deed Bijleveld een dringend beroep op de pers om zich terughoudend op te stellen ten aanzien van de getroffen families. Zowel minister Verhagen als de staatssecretaris hadden tijdens de familiebijeenkomst klachten gekregen over opdringerige media. Bijleveld vroeg de pers namens de nabestaanden hen met rust te laten. „Bel niet aan, vraag niet om informatie. Respecteer dat wij heel veel emoties hebben die wij moeten verwerken".
Verhagen zei op de persconferentie dat de secretaris–generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken een bezoek heeft gebracht aan de 9–jarige Ruben uit Tilburg, de enige overlevende van de vliegramp. In het ziekenhuis in Tripoli bezocht de topambtenaar samen met een oom en een tante van Ruben het gewonde ventje. „Het was goed om twee bekende gezichten te zien", aldus Verhagen.
Openbare basisschool Yore in Tilburg houdt vrijdagmiddag een besloten bijeenkomst voor leerlingen en hun ouders naar aanleiding van de vliegtuigcrash in Tripoli. De 9–jarige Ruben die als enige het ongeluk overleefde, zit in groep 5 van de school. Ook zijn omgekomen broer zat er op school.
De medewerkers van het Landelijk team forensische opsporing (LTFO) dat in Tripoli is, krijgt zo snel mogelijk versterking van een team uit Nederland. Het team gaat helpen bij de identificatie van de lichamen van zowel de Nederlandse als de buitenlandse slachtoffers. „Soms weet je van tevoren niet of iemand Nederlands is", aldus demissionair minister Verhagen. Het Korps landelijke politiediensten heeft goede hoop dat de lichamen van de slachtoffers redelijk intact zijn.
Afriqiyah Airways heeft zijn „diepste medeleven aan alle familieleden en vrienden van de passagiers en bemanning aan boord van vlucht Afriqiyah Airways 771" betuigd. „Wij wensen u veel sterkte onder deze tragische omstandigheden", aldus de laatste zin in de korte verklaring.