PvdA wil onafhankelijke werknemersarts
De PvdA pleit voor een onafhankelijke werknemersarts die beter moet opkomen voor de gezondheid van personeel dan de huidige bedrijfsarts. Volgens de sociaaldemocraten blijkt uit hun woensdag gepubliceerde zwartboek ’Berichten van de werkvloer’ dat bedrijfsartsen te veel hun oren laten hangen naar de werkgever, omdat deze hen betaalt. Het werk van bedrijfsartsen zou meer in het teken staan van vermindering van de verzuimkosten van de baas in plaats van de gezondheid van werknemers.
Met het pleidooi voor een werknemersarts sluit de PvdA aan bij een voorstel van de vakcentrale FNV eerder dit jaar. In dat plan zou de rol van bedrijfsarts beperkt worden tot een adviserende op het gebied van arbeidsomstandigheden en preventiebeleid. De werknemersarts zou voortaan mensen die door hun werk ziek zijn geworden, moeten helpen.Demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) zei niks te voelen voor een werknemersarts. „Wat als de werknemers– en bedrijfsarts het oneens zijn, moeten we daarvoor nog een derde arts aanstellen?" Volgens hem blijkt uit onderzoek dat 75 procent van de werknemers tevreden is over de arbeidsomstandigheden en kunnen mensen met klachten deze aankaarten.
Verder herhaalde de PvdA in het zwartboek een eerder pleidooi van Tweede Kamerlid Hans Spekman van de partij voor meer inspecteurs van de Arbeidsinspectie om onveilige werkomstandigheden aan te pakken. Daarbij pleitte hij ook voor hogere boetes en een cao–politie om werkgevers aan te pakken die zich niet houden aan wetgeving en cao–afspraken over arbeidsomstandigheden.
„Boetes moeten een afschrikwekkend effect hebben en daarom fors verhoogd worden", aldus fractievoorzitter Mariëtte Hamer van de PvdA. Zij pleit voor een verdubbeling van de boetes, omdat ze nu worden „ingecalculeerd als bedrijfsrisico". Volgens haar is de kans op betrappen door de Arbeidsinspectie te laag.
De gemiddelde kans dat een bedrijfsvestiging gecontroleerd wordt is eens in de dertig jaar. Maar bedrijven en sectoren waar de Arbeidsinspectie de risico’s hoog inschat, worden volgens Donner vaker gecontroleerd. Hij vindt ook extra inspecteurs en hogere boetes niet nodig, onder meer omdat het aantal overtredingen afneemt en rechters de boetes in Nederland al hoog noemen.