Akkoord over noodhulp Griekenland
De eurolanden zullen het noodlijdende Griekenland 80 miljard euro lenen. De regeringsleiders van deze landen hebben daarvoor vrijdagavond tijdens een top in Brussel het licht definitief op groen gezet, aldus ingewijden.
Afgelopen zondag was al een principe–akkoord gesloten over het steunpakket. De extra top was nodig omdat een aantal lidstaten, waaronder Nederland en Duitsland, hun parlement moesten raadplegen. De Tweede Kamer stemde vrijdag in met de hulp aan Athene, evenals de Duitse Bondsdag.Het Internationaal Monetair Fonds leent de Grieken nog eens 30 miljard. Athene heeft moeten beloven in ruil voor de lening drastisch te bezuinigen om zijn torenhoge tekort omlaag te krijgen.
Het bijdrage van de eurolanden wordt naar rato betaald door de lidstaten. Nederland draagt een kleine 5 miljard bij. Demissionair premier Balkenende noemde de noodlening voor aanvang van de top „onvermijdelijk en noodzakelijk”. De maatregel is bedoeld om de euro stabiel te houden.
De regeringsleiders van de eurolanden willen ook een signaal afgeven dat de onrust op de financiële markten moet bezweren. Ze denken onder meer aan een ’permanent crisismechanisme’ om landen die financieel in de problemen zijn gekomen bij te springen, en aan strengere handhaving van de EU–begrotingsafspraken. Ook zouden de landen willen proberen hun financiën versneld op orde te krijgen.
Over een verklaring waarin dit alles moet worden vastgelegd, werd vrijdagavond laat nog overlegd.