Oppositie Egypte rept van massale fraude
Bij de presidentsverkiezingen in Egypte is op grote schaal gefraudeerd. Dat hebben kandidaten van de oppositie tegen president Mubarak donderdag gezegd. Ze eisten dat de verkiezingen opnieuw worden gehouden.
De organisatie van de volksraadpleging, de electorale commissie, heeft dit donderdag echter uitgesloten. „De commissie heeft het verzoek om nieuwe verkiezingen onderzocht en wijst dit af", aldus commissiewoordvoerder Atawia.
Een van de bekendste tegenstanders van Mubarak, de liberaal Ayman Nour, zei dat de verkiezingen van woensdag niet eerlijk zijn verlopen en dat hij de resultaten zal aanvechten. Nour diende donderdag een klacht in bij de kiescommissie om de verkiezingen over te doen, zei hij tegen de Arabische nieuwszender al–Jazeera.
Aanhangers van de oppositie en de Egyptische Organisatie voor Mensenrechten hebben bewijs verzameld dat er woensdag veel is misgegaan in de stembureaus, vooral in het zuiden van het land. Leden van Mubaraks Nationaal Democratische Partij zouden kiezers hebben betaald om op de president te stemmen. Ook zouden kiezers zonder stemkaarten de gelegenheid hebben gehad om hun stem uit te brengen.
Regeringsfunctionarissen hebben toegegeven dat er kleine onregelmatigheden zijn geweest bij de stembusgang. Maar fraude op grote schaal is met klem ontkend.
Mubarak regeert het land aan de Nijl sinds 1981. Bij eerdere stembusgangen kreeg hij steeds minstens 96 procent van het electoraat achter zich. Maar toen waren er geen tegenkandidaten. Dit jaar had hij te maken met negen rivalen, maar geen van hen maakte een serieuze kans.