Kerk & religie

„Regime Noord-Korea blijft niet lang meer in stand”

Nog altijd staat Noord-Korea op plaats 1 van de ranglijst christenvervolging van Open Doors. „Het is een kwestie van tijd voor het land instort”, zegt Jan Vermeer.

Jan van Reenen
30 April 2010 23:05Gewijzigd op 14 November 2020 10:28
VEENENDAAL - Het boek ”Kameraad Zhang". Foto RD
VEENENDAAL - Het boek ”Kameraad Zhang". Foto RD

De medewerker van Open Doors, een organisatie die vervolgde christenen helpt, schreef een boek over Noord-Korea. De roman ”Kameraad Zhang” is een van de weinige boeken over christenen in Noord-Korea. Al voor de officiële presentatie, afgelopen donderdag, was een herdruk nodig. Voorbereidingen voor vertalingen in het Frans en het Duits zijn in volle gang.De roman is gebaseerd op waargebeurde verhalen en gaat over de 19-jarige Zhang. Zijn familie wordt uiteengerukt door hongersnood. Samen met zijn beste vriend en een 11-jarig weeskind vlucht Zhang naar China. Daar volgt een heftige confrontatie met het christelijk geloof. Als Zhang christen wordt, kiest hij ervoor om terug te gaan naar Noord-Korea, om anderen over het evangelie te vertellen. Dat is levensgevaarlijk in een land waar alleen al het bezit van een Bijbel de doodstraf kan betekenen.

Jan Vermeer is verschillende keren in Noord-Korea geweest, maar het is hem niet gelukt om te evangeliseren. „Het is streng verboden om over het evangelie te spreken. Over het geven van een Bijbel hoef je al helemaal niet te denken. De kamermeisjes, de gidsen, iedereen met wie je te maken krijgt: je treft mensen altijd in tweetallen, zodat de een de ander kan bespioneren.”

Hij heeft wel een kerkdienst meegemaakt in Pyongyang. „Maar dat was een grote show, opgevoerd voor westerse toeristen, net zoals alles daar show is. We kregen bijvoorbeeld een vrolijk roeipartijtje op de rivier te zien. De Noord-Koreanen die zogenaamd recreatief aan het roeien waren, peddelden maar wat. De boten waren met een touw verbonden aan de wal. De show was alleen maar bedoeld voor de toeristen. De bevolking lijdt intussen armoede. Grote aantallen kinderen zwerven over de straat. Ze worden parasieten genoemd. De maatschappij gaat liefdeloos met hen om. Maar daar zien de gewone toeristen niets van.”

Vermeer sprak met een groot aantal Noord-Koreanen die het land ontvlucht waren, iets wat steeds moeilijker wordt. Een van hen was een vrouw die zo’n honger had dat ze zich voor een kommetje rijst wilde laten prostitueren. „Gelukkig is het goed met haar afgelopen. Ze kwam door Gods voorzienigheid met christenen in aanraking, die haar hebben opgevangen.”

De laatste tijd lijken er dingen te veranderen, aldus Vermeer. „Het vertrouwen van de mensen wordt minder, ook door het vernieuwen van de munteenheid, waardoor het geld opeens veel minder waard is. Het blijkt dat de opvolging van Kim Jong Il niet gemakkelijk gaat. Er zijn zelfs lokale protesten tegen het regime. Ze worden weliswaar hard neergeslagen, maar toch.”

Vermeer verwacht niet dat het regime nog lang standhoudt. „Het is een kwestie van tijd voordat het instort, maar wij weten niet wanneer dat gebeurt. Het gebeurt op Gods tijd. Laten we moed houden en blijven bidden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer