Kerk & religie

Een Joods-nationaal Evangelie werd wereldwijd

Het mysterie van het Evangelie dat in de hele wereld wordt verkondigd – daarvoor vroeg O. Palmer Robertson donderdag de aandacht vanuit Mattheüs 24:14, op de laatste dag van de Leicesterconferentie.

Dr. M. A. van den Berg
29 April 2010 23:01Gewijzigd op 14 November 2020 10:27

Het geheim van het Evangelie is in het bijzonder de groei, dat een Joods-nationaal Evangelie wereldwijd is geworden, stelde Robertson, verbonden aan enkele Bijbelcolleges in Uganda en Malawi. Paulus onthult het ”mysterium” ten diepste: dat de heidenen „mede-erfgenamen” zijn geworden met de Joden. De heidenen zijn voortaan in elk opzicht gelijk aan de Joden als het gaat om het bezit van de beloften die God gegeven heeft aan Zijn volk. Als Joden speciale beloften hebben die alleen voor hen zijn en niet voor al de naties, dan wordt het Evangelie gecompromitteerd, wordt de genade tekortgedaan. Dan wordt er afgedaan aan het geheimenis van het Evangelie. De reden dat uitgerekend Paulus als apostel voor de heidenen geroepen werd, is dat hij als geen ander de beloften van het Oude Testament kende. Elke belofte gegeven aan Abraham de gelovige behoort nu ook toe aan iedere gelovige in Gods belofte, Jood of heiden, aldus de predikant.Wat betekent dat voor de landbelofte? Die is toch speciaal voor Israël? Robertson wees op wat Paulus zegt in Romeinen 4:13: dat de landbelofte aan Abraham wordt vervuld met betrekking tot de kosmos, de wereld. Het mysterie is dat het Israël van God bestaat uit alle gelovigen, Joden en heidenen die leven uit de genadige belofte Gods aan Abraham. Dit Evangelie zal gepredikt worden, zegt Jezus, en dan zal het einde zijn.

De slotpreek hield Ted Donelly uit Belfast, over Johannes 21:15-17, de vraag van Jezus aan Petrus: „Hebt gij Mij lief?” Donelly begon met een herinnering naar aanleiding van een foto van de deelnemers aan de Leicesterconferentie van 1971, waarbij hij als jonge predikant voor het eerst aanwezig was. Vanuit meer dan veertig jaar ervaring in de dienst van de Heere gaf Donelly een persoonlijk, indringend en ontdekkend getuigenis waarin dienaren van het Woord zich mochten spiegelen in het voorbeeld van Petrus en bovenal de troost van Jezus’ wetenschap van zijn aangevochten liefde voor de Heere. Alleen liefde voor de Heere maakt ons werkelijk herders van de schapen.

Dit is het laatste van vier verslagen van de jaarlijkse Leicesterconferentie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer