Kerk & religie

„Nog altijd zendelingen nodig in deel van Afrika”

Er zijn nog steeds duizenden dorpjes in Afrika waar het Evangelie nooit echt is gebracht. Voor predikanten blijft het een uitdaging om de „comfortzone” van het gevestigde predikantenbestaan in te ruilen voor zendingswerk.

Dr. M. A. van den Berg
29 April 2010 09:41

Dat zei O. Palmer Robertson, zelf jarenlang betrokken bij diverse theologische opleidingen in Afrika, woensdag tijdens de jaarlijkse predikantenconferentie in Leicester.Palmer Robertson vertelde het levensverhaal van de uit Schotland afkomstige Zuid-Afrikaan William Hoppe Murray (1866-1937), een relatief onbekende zendeling uit Malawi. Een oom van hem was Andrew Murray, die wel een brede bekendheid geniet, en hij diende 43 jaar als zendeling in Nyassaland –het land van de leeuwen– dat nu Malawi heet.

De dienaar van het Woord was een aansprekende persoonlijkheid, aldus Palmer Robertson. „Hij was het die eens zei dat hij de rook zag van duizend dorpjes waar het Evangelie nog niet gepredikt was. Hij was pionier, prediker, onderwijsman, administrateur, auteur, boer, diplomaat, dokter, evangelist en vertaler. Een belangrijke vrucht van zijn dienst is verder een Bijbelvertaling. Zijn karakter werd gekenmerkt door volharding, menselijkheid, gebed, ootmoed en dapperheid. Zo redde hij eens een meisje uit de handen van slavenhandelaren met een pistool in de hand. Toch wordt bij de vrucht van zijn werk, die in Malawi nog steeds te vinden is, zijn naam nauwelijks vermeld.”

Tijdens de conferenties is er altijd bijzondere aandacht voor „de missionaire roeping om uit te gaan naar hen die in de duisternis leven omdat ze het Evangelie van Christus niet kennen.”

Naast de predikanten zijn er verschillende deelnemers uit zendingsgebieden. Verder is het gebruikelijk dat aansprekende figuren uit de geschiedenis van de kerk worden belicht.

Iain Campbell hield zijn tweede bijdrage over de sabbat. „De sabbat is de dag dat Gods volk op een bijzondere manier verwachten mag dat de Heere overkomt. Het is niet onze dag voor Hem, maar Zijn dag voor ons.”

Campbell illustreerde waar het in de sabbat om gaat met een teleurstellende ervaring die hij in zijn vakantie opdeed. „Het nieuws was die week vol van de dood van een beroemde popster. Toen ik zondag naar de kerk ging, was het eerste waar de dominee over begon weer hetzelfde waar ik in de week al meer dan genoeg over had gehoord. Het was een woord over een dode popster, maar dat waar de sabbat eigenlijk voor bedoeld is, de boodschap van de levende Heere, ontbrak. Een prediker is een ”man van zijn tijd” als hij vervuld is van de eeuwigheid.”

Dit is het derde van vier verslagen van de jaarlijkse Leicesterconferentie. Morgen deel 4 (slot).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer