Verzet neemt toe tegen stichting Gave
HARDERWIJK – Medewerkers van stichting Gave stuiten de laatste tijd in toenemende mate op verzet tegen hun christelijke activiteiten in asielzoekerscentra. Dat maakte Henk van den Brink, directeur van stichting Gave, dinsdag bekend.
Gave is een landelijk werkende stichting die zich inzet om kerken en gemeenten te helpen bij het zendingswerk onder vluchtelingen in Nederland.Volgens Van den Brink worden medewerkers van stichting Gave regelmatig kritisch bevraagd en gevolgd bij azielzoekerscentra vanwege hun christelijke achtergrond. Ook het ophangen van folders en posters waarop christelijke activiteiten worden aangekondigd in azc’s is sinds kort verboden.
In het asielzoekerscentrum in Apeldoorn mogen vrijwilligers niet meer zonder toestemming de deuren langs om asielzoekers uit te nodigen voor een kerkelijke activiteit.
Op het azc in Schalkhaar bij Deventer hebben volgens Van den Brink twee medewerkers een terreinontzegging, omdat ze zouden hebben geprobeerd mensen te bekeren tot het christendom.
Een evangelist uit het westen van het land zou zijn gesommeerd te vertrekken, nadat hij in een andere kamer was gaan zitten dan hij had gemeld.
Niet alleen Gave, maar ook het christelijke Netwerk Dien je Stad, dat zich vrijwillig inzet voor de mensen in Ede en omgeving, werd begin dit jaar verzocht haar activiteiten, het organiseren van onder andere pannavoetbalavonden, te staken op het azc in Wageningen, zegt coördinator Eelke Dekens. „Het azc was bang dat haar religieuze neutraliteit in het geding zou komen.”
Dekens wilde na de weigering in gesprek met de directie van het azc in Wageningen. Toen bleek de manager er niet meer te werken. „Via een voicemail kreeg ik te horen dat ze bij hun standpunt bleven.”
„Alles wat christelijk is, lijkt ongewenst te zijn”, verzucht Van den Brink. Hij constateert dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) het beleid jegens christelijke organisaties de laatste tijd steeds meer aanscherpt. „Drie jaar geleden mochten we nog een kerstmiddag op het azc houden, nu niet meer. Voor de meeste activiteiten moeten we uitwijken naar buiten. Hoewel het beleid wel verschilt per centrum. Ik weet niet waar dit eindigt.”
Reden voor het aangescherpte beleid is volgens de Gave-directeur een brief die het COA begin dit jaar heeft gestuurd naar alle azc’s om te waarschuwen voor christelijke activiteiten.
Voorlichter Jan Willem Anholts van het COA bevestigt dat er een brief is gestuurd naar alle azc’s waarin het beleid van het COA inzake de religieuze neutraliteit nog eens onder de aandacht is gebracht. „Een aantal maanden geleden was er een incident waarbij twee personen –ik kan niet zeggen of het medewerkers van Gave waren– asielzoekers overhaalden zich te bekeren tot het christendom. Als ze dat niet zouden doen, zou de kans op een verblijfsvergunning klein zijn.”
Naar aanleiding van deze gebeurtenis heeft het COA gevraagd personeel strenger op te treden tegen missionaire activiteiten, zegt Anholts. „We willen dat het azc een veilige omgeving is voor de asielzoeker, waar hij niet te maken krijgt met politieke of religieuze beïnvloeding.”
Volgens de Gave-directeur dwingt Gave nooit mensen zich te bekeren. „Dat kunnen wij niet eens. Dat kan God alleen.”
Hij ervaart het beleid van COA meer als anti-christelijk dan neutraal. „Mensen met een christelijke achtergrond worden bij binnenkomst stevig ondervraagd over het doel van hun bezoek, terwijl anderen rustig door kunnen lopen.”
Van den Brink heeft een verzoek tot een gesprek met het COA ingediend, maar tot op heden nog geen reactie ontvangen.