Kerk en moskee in Ede roepen op tot gebed
Moskeeën en kerken in Ede hebben in een gezamenlijke verklaring de inwoners van de gemeente opgeroepen om de oorlog in Irak niet te beschouwen als een strijd van het christendom tegen de islam. Ook wordt gevraagd om gebed voor „eensgezindheid en saamhorigheid” onder moslims en christenen.
Het manifest van de gezamenlijke moskeeën en kerken in Ede werd woensdag afgedrukt op een van de pagina’s van een huis-aan-huiskrant, die zijn gereserveerd voor het gemeentebestuur. De verklaring was in zowel het Nederlands als het Arabisch geschreven. Behalve de Raden van Kerken en de Evangelische Alliantie (EA) plaatste ook het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte (COGG) haar handtekening.
In het manifest wordt aangegeven dat er in de gemeente verschillende opvattingen over de oorlog in Irak leven. „Er zijn mensen die in deze oorlog een aanval zien van het christendom op de islam. Wij willen deze gedachte met kracht bestrijden en wijzen haar volstrekt af”, aldus de verklaring.
Het initiatief voor het manifest gaat uit van het gemeentebestuur. Vorige week werden vertegenwoordigers van zowel kerken als de drie moskeeën uitgenodigd. Maandag werd het definitieve ontwerp opgesteld. In Ede ontstond na de aanslagen in september 2001 in Amerika grote opschudding, toen berichten de ronde deden dat islamitische jongeren na het instorten van het World Trade Center juichend de straat op waren gegaan.
De kerken en moskeeën doen in de verklaring de oproep om elkaar als „gelijkwaardige burgers” te aanvaarden en te respecteren.
Bij de afdeling van de COGG in Ede zijn vier kerken aangesloten: de Nederlandse hervormde kerk, de gereformeerde kerk vrijgemaakt, de christelijke gereformeerde kerk en de Nederlands gereformeerde kerk. De christelijke gereformeerde predikant ds. J. van Amstel zei gisteren dat hij „op geen enkele wijze” bij de besluitvorming over het manifest betrokken is. „Dit is een onderonsje van enkele deelnemers. Er is niet over vergaderd.” Over de tekst zelf wil hij niets zeggen. „Ik ga daarover niet via de media in gesprek met de andere leden.”
Voorzitter van de COGG in Ede is de Nederlands gereformeerd predikant ds. G. de Lange. Volgens hem wil de tekst slechts aangeven dat de kerken in Ede een onderling gesprek tussen de diverse geloofsgemeenschappen over de oorlog in Irak toejuichten. Dat het manifest suggereert dat de christelijke gemeenschap in Ede moslims opwekt tot gebed, is naar zijn mening een „verkeerde indruk.” „Het is duidelijk dat wij slechts de christenen oproepen tot voorbede.”
Ds. De Lange bestrijdt dat de tekst uitgaat van gelijkwaardigheid van religies. „Wij hebben meer het oog op de burgerlijke gemeenschap dan de religieuze. Voor ons is het waardevol om een signaal naar de bevolking af te geven dat wij vrede voor Ede zoeken.”