PThU sluit ontslagen niet uit
De verhuizing van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) van Kampen, Utrecht en Leiden naar Amsterdam en Groningen zal vrijwel zeker leiden tot gedwongen ontslagen.
Dat schrijft het bestuur in een informatienota die donderdag wordt besproken door de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Het bestuur van de PThU maakte op 1 april bekend dat de universiteit, die gelieerd is aan de PKN, in 2012 zal verhuizen naar de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De vestigingen van de PThU in Kampen, Leiden en Utrecht worden gesloten.In de informatienota voor de synode –het orgaan dat uiteindelijk beslist over de verhuizing van de PThU– doet het bestuur uit de doeken hoe het besluitvormingsproces over de verhuizing is verlopen. De PThU werd in april 2006 opgericht en was een fusie van de opleidingen die er waren in de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk. Volgens het bestuur kan deze fusie overigens als „geslaagd” worden beschouwd.
Bij het nadenken over de toekomst van de PThU na 2011 had de protestantse opleiding een aantal randvoorwaarden waaraan voldoen moest worden. Vooral de herkenbaarheid, de identiteit en de eigenheid van de PThU waren daarbij belangrijk. Ook moest het aantal vestigingsplaatsen verlaagd worden en zou er moeten worden samengewerkt met „sterke theologische faculteiten.”
Uiteindelijk bleven er voor het bestuur twee mogelijkheden over. In beide gevallen zou de hoofdvestiging van de PThU gevestigd moeten worden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. De nevenvestiging zou dan of de Universiteit Utrecht (UU) kunnen zijn of de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Hoewel er volgens het bestuur veel pleitte voor een combinatie VU/UU viel die mogelijkheid uiteindelijk af omdat de academische inbedding van de PThU in Utrecht „niet optimaal” zou zijn. „Naar het zich laat aanzien zal het departement Godgeleerdheid van de UU (afgezien van de kernleerstoel Bijbelwetenschappen) in de nabije toekomst geen prominente rol meer spelen in de beoefening van de klassieke theologie”, aldus het bestuur. Ook de regionale spreiding zou bij een combinatie Amsterdam/Utrecht niet optimaal zijn, zodat gekozen werd voor de combinatie Amsterdam/Groningen.
Hoewel er over de kosten van de verhuizing en reorganisatie van de PThU nog geen exacte mededelingen gedaan kunnen worden, valt volgens het bestuur te voorzien dat het voorkomen van gedwongen ontslagen „niet helemaal zal lukken.” Een ruwe schatting van de kosten van de reorganisatie komt, exclusief eventueel wachtgeld, volgens het bestuur uit op 1,4 miljoen euro.