Liedcanon moet meezingers redden
Is er straks geen kind meer dat ”U zij de glorie” en ”De Heer is mijn Herder” kent? Een canon van vijftig kerkliederen uit alle eeuwen moet ervoor zorgen dat christelijke scholen ze blijven onderwijzen.
Zo’n canon van het lied is in de maak, aldus initiatiefnemer ds. Eric Versloot. Hij maakte dat vorige week bekend op de afdeling Fryslân van de Christelijke Plattelandsvrouwenbond in Drachten.Uitgeverij Boekencentrum in Zoetermeer geeft het project uit. Het is de bedoeling dat het in 2012 klaar is. Versloot, gereformeerd predikant in het Zuid-Hollandse Waarder en Nieuwerbrug en organist in zijn woonplaats Woerden, is bekend van zijn boek ”Dichter bij het Lied” uit 2007. Daarin beschrijft hij de soms verrassende achtergrondgeschiedenissen van een kleine dertig liederen uit het Liedboek voor de kerken.
Op zichzelf juicht Versloot nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kerkzang toe. Zo staat er een nieuwe, uitgebreide editie van het liedboek op stapel en worden er nog altijd liederen aan de bundel ”Opwekking” toegevoegd. „Ik constateer dat de Geest nog steeds door mensen spreekt, en dat dichters nog steeds geïnspireerd worden om nieuwe liederen te schrijven en aan ons door te geven. Dat zijn nieuwe parels onder de kerkliederen.” Om er meteen aan toe te voegen: „Maar we mogen de oude parels niet onder het tapijt vegen.” Oude liederen dreigen door de stroom aan vernieuwingen in de vergetelheid te raken.
In de canon worden liederen opgenomen als ”De Heer is mijn Herder” (Psalm 23), ”U zij de glorie” en het ”Wilhelmus”. Het is de bedoeling dat er een lespakket bij verschijnt, zodat scholen de hele canon aan kinderen kunnen leren. Versloot: „Vijftig liederen is wel wat weinig, want er is een schat aan geestelijke liederen. Maar het project is gebaseerd op het principe van het ”lied van de maand”. In vier jaar komen alle liederen voorbij. Schoolkinderen zullen dus ieder lied tweemaal leren.”
Een canon is juist voor basisscholen belangrijk, zegt Versloot, omdat iemand liederen die in de kinderjaren aangeleerd zijn een leven lang onthoudt.
In 2007 publiceerde een commissie onder leiding van prof. Frits van Oostrom een historisch-culturele canon. Daarin werden vijftig „vensters” op de Nederlandse geschiedenis opgenomen. Sindsdien zijn allerlei canons gemaakt, over steden, provincies, over muziek en over de Tweede Wereldoorlog.