Economie

MKB keert zich tegen levensloopregeling

De organisatie voor middelgrote en kleine ondernemers MKB-Nederland keert zich tegen ideeën voor een levensloopregeling.

ANP
26 March 2003 08:21Gewijzigd op 14 November 2020 00:13

De regeling, waarbij werknemers er een tijdje tussenuit kunnen, is te lastig voor ondernemers. Dat heeft voorzitter H. de Boer van MKB-Nederland dinsdag gezegd tijdens de start van de Week van de Ondernemer in de Jaarbeurs te Utrecht. „Het bemoeilijkt een werkgever als de werknemer zomaar een halfjaar of een jaar vrijaf neemt. Werknemers hebben al zoveel regelingen voor verlof.”

Hij mist bij het plan een onderbouwend onderzoek dat zou moeten aantonen dat werknemers hier behoefte aan hebben. Het voorstel voor een levensloopregeling is afkomstig van het kabinet-Balkenende. Het levensloopplan moet in de plaats komen van het spaarloon, dat per 1 januari 2003 grotendeels is afgeschaft.

MKB-Nederland heeft aangekondigd het plan te zullen boycotten zodra het op 1 april ter sprake komt in een werkgroep van de Sociaal-Economische Raad (SER), een adviesorgaan van de regering. „Als de regeling er toch komt, zullen onze ondernemers neigen naar burgerlijke ongehoorzaamheid”, voorspelt De Boer.

Als alternatief wil de ondernemersvoorman dat het kabinet de oude belastingaftrek van de koopsomregelingen herstelt, zodat werknemers kunnen sparen om later vrij te nemen.

Vakcentrale CNV reageert boos op het MKB-standpunt. „Alsof werknemers zomaar een jaar wegblijven”, zegt CAO-coördinator R. van Splunder. „De Boer maakt een karikatuur van de levensloopregeling en van zichzelf.”

De CNV-voorman vindt de koopsomregeling geen alternatief, omdat die vooral voor de oude dag is bestemd. De levensloopplan is juist voor alle mensen die in het „spitsuur van hun leven” verkeren: met bijvoorbeeld drukke kinderen en kwakkelende ouders. De FNV vindt het nog te vroeg om te reageren op het MKB-standpunt.

Ondernemingsorganisatie VNO-NCW wil de levensloopregeling bespreken op voorwaarde dat de overheid snoeit in andere verlofregelingen. Het mes moet dan in het verlofsparen, zorgverlof en andere regelingen. „Nederland heeft al zoveel verlofregelingen. Daar hoeft niets bovenop te komen”, vindt directeur N. van Kesteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer