DNB vreest misbruik banken door Irakezen
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft deze week de banken en financiële instellingen gewaarschuwd voor het risico dat zij kunnen worden misbruikt bij het wegsluizen van Iraakse tegoeden.
De bank sluit niet uit dat tegoeden van de Republiek Irak, haar onderdanen of instellingen verborgen worden door bijvoorbeeld hooggeplaatste Irakezen.
In een brief die DNB woensdag aan de instellingen heeft verstuurd, wijst de bank erop dat de Amerikaanse overheid dreigt met juridische acties tegen financiële instellingen en staten die betrokken zijn bij transacties met personen of organisaties in Irak.
Sinds de eerste Golfoorlog in 1991 zijn tegoeden van de Iraakse overheid, instellingen en personen bevroren. Banken mogen tegoeden sindsdien niet meer doorsturen naar bijvoorbeeld het buitenland. Er is geen lijst van namen met personen en organisaties van wie de tegoeden bevroren moeten worden. DNB gaat er in zijn brief van uit dat banken opvallende transacties zelf kunnen onderscheppen.
Het Zwitserse bankconcern UBS maakte gisteren bekend dat het Iraakse tegoeden zal overdragen aan de Verenigde Staten. Daarmee komt het bankbedrijf tegemoet aan eisen van de Amerikaanse regering.
De UBS-zegsman reageerde op een artikel in de Zwitserse krant de Neue Zürcher Zeitung. Daarin staat dat sinds 1990, rond het uitbreken van de Golfoorlog, in de VS circa 1,74 miljard dollar aan tegoeden is geblokkeerd, afkomstig uit Irak. Dat geld staat vast bij zeventien verschillende banken, waaronder UBS.
Washington had donderdag bekendgemaakt de 1,74 miljard dollar te willen confisqueren in verband met de geldverslindende oorlog die de VS momenteel met de Britten voeren in Irak.
De Amerikaanse regering moet dan nog op zoek naar ruim 78 miljard dollar om de oorlog te financieren. Tenminste, dat blijkt uit berichtgeving in de Washington Post gisteren. Volgens de Amerikaanse krant was Bush van plan vandaag aan het Congres te vertellen dat de oorlog ongeveer 80 miljard dollar kost.