Buitenland

Islamitische landen massaal protest tegen oorlog

In islamitische landen hebben vrijdag na het vrijdaggebed duizenden moslims deelgenomen aan demonstraties tegen de oorlog in Irak. In de Jemenitische hoofdstad Sana’a vielen daarbij vier doden. In diverse hoofdsteden greep de oproerpolitie in toen de protesten uit de hand liepen.

Buitenlandredactie
21 March 2003 21:20Gewijzigd op 14 November 2020 00:13Leestijd 3 minuten

Massaal aanwezige veiligheidstroepen joegen in de straten van Sana’a enkele tienduizenden woedende demonstranten uiteen. Daarbij zijn drie demonstranten en een agent omgekomen. De woedende demonstranten scandeerden anti-Amerikaanse en anti-Israëlische leuzen. Met kreten als „Open de deuren voor een jihad”, riepen zij de Arabische regeringen op in actie te komen tegen de Amerikaans-Britse aanval op Irak.

In de Egyptische hoofdstad Caïro kwam het bij de al-Azhar-moskee tot een treffen tussen zo’n 10.000 moskeebezoekers en de massaal aanwezige politie. „Lang leve Irak”, riep iemand door de luidsprekers van de bekende middeleeuwse moskee. De politie sloot een deel van de woedende massa op in het gebouw. Buiten de moskee zette de politie waterkanonnen in.

In Istanbul kwam de politie er aan te pas om een einde te maken aan de demonstratie van circa 1500 Turken. Demonstranten, politieagenten en journalisten moesten behandeld worden nadat zij in aanraking met traangas waren gekomen.

In de Palestijnse gebieden demonstreerden duizenden Palestijnen. Zij zwaaiden met Iraakse vlaggen en portretten van de Iraakse leider en riepen Saddam Hussein op om de Israëlische stad Tel Aviv te beschieten. In Jeruzalem joeg de Israëlische politie een Palestijnse demonstratie uit elkaar. Daarbij zouden verschillende gewonden zijn gevallen.

In Indonesië en Pakistan verliepen demonstraties zonder geweld. In diverse Pakistaanse steden schreeuwden woedende demonstranten „dood aan Amerika.” Een alliantie van religieuze partijen heeft opgeroepen tot een staking.

Ongeveer 1000 Indonesische studenten dromden na het vrijdaggebed samen voor de zwaar beveiligde Amerikaanse ambassade in Jakarta. Zij veroordeelden de oorlog als een barbaarse daad. Ook bij de Britse ambassade en het kantoor van de Verenigde Naties in de Indonesische hoofdstad liepen demonstranten tegen de oorlog te hoop. Verder waren er betogingen in Bandung, Solo en Surabaya op het eiland Java, in Medan op Sumatra en in Makassar in het zuiden van Sulawesi.

Indonesische moslimgroepen hebben aangekondigd dat er dit weekeinde grotere demonstraties komen. „Een aanval op een moslimland is een aanval op de hele islamitische wereld”, aldus een woordvoerder van een van de groeperingen. Indonesië is het grootste moslimland ter wereld en fel gekant tegen de aanval op Irak.

Ook in niet-islamitische landen gingen tegenstanders van de oorlog vrijdag de straat op om hun ongenoegen kenbaar te maken.

De grootste demonstratie had plaats in de Griekse hoofdstad Athene, waar vrijdag 150.000 mensen betoogden tegen de Amerikaans-Britse aanval op Irak. In andere steden deden nog eens enkele tienduizenden mensen mee aan anti-Amerikaanse protesten. Duitse vredesactivisten blokkeerden in Stuttgart de toegang tot het gebouw waarin het Europese commando van de Amerikaanse strijdkrachten is gevestigd. Ook in Australië werd voor de tweede opeenvolgende dag gedemonstreerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer